Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Продължава засиленото полицейско присъствие в Галиче след жестокото убийство на 18-годишно момиче

13 януари 2020 14:44, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 9 месеца, брой четения: 176
...

Продължава засиленото полицейско присъствие в село Галиче, за да се намали общественото напрежение след жестокото убийство на 18-годишната Андрея Руменова. Това съобщи на брифинг във Враца министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Днес главният прокурор Иван Гешев, министър Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са посетили селото и са разговаряли с хората от ромската махала. Според Младен Маринов отношението на общността е обострено към убиеца и неговата фамилия. Затова полицейското присъствие ще продължи, за да се избегнат както напрежението, така и опити за саморазправа с близките.

Профилът на извършителя на тежкото престъпление е подобен на профила на извършителя на убийството в село Сотиря и на убийството в Русе и това е профил на социопат, заяви главният прокурор Иван Гешев. Той отбеляза, че през последните години това е поредното убийство, извършителят на което е осъждан, необразован, под 18 години и който не работи.

Главният прокурор посочи, че след анализ прокуратурата и министерството на вътрешните работи предприемат съвместни действия за подобряване на взаимодействието, за превенция и бързо наказание на такива престъпления. Гешев каза, че ще бъдат дадени указания да се проследят и анализират случаите на лица, които тормозят местното население, които имат така наречените висящи досъдебни или съдебни производства. Ще се провери дали спазват мерките си за неотклонение и ако има доказателства, ще бъдат предприемани действия да се изведат извън обществото, за да не се случват такива престъпления, допълни Иван Гешев. Той уточни, че това може да стане само при взаимодействие и с местните власти и местните общности.

Предстои на 17-годишният А.О., заподозрян за убийството, да бъде повдигнато по-тежко обвинение - по член 116 от Наказателния кодекс за умишлено убийство извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и с цел да бъде прикрито друго престъпление, обясни окръжният прокурор Десислав Начков. Сега непълнолетният А.О. е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане с работно обвинение за убийство. Предстои и да бъде поискано от съда постоянното му задържане. А.О. е осъждан два пъти за хулиганство, като по втората присъда още тече изпитателния срок.

Окръжният прокурор разказа подробности за жестокото убийство. Според самопризнанията на А.О., той влязъл през мазето в къщата, където Андрея спяла сама на светната лампа в стаята, около 1 часа на 11 януари. Извършителят първо я удря по главата с метална пръчка, защото се развикала, а след това започва да я души. Той изнасилил момичето, което вече не мърдало, а после забелязал кухненски нож. Пробожда я няколко пъти в гърлото, за да не разкаже за случилото си. После взима от чантата й портмоне с около 250 лева. Опитал се е да прикрие престъплението като изхвърлил ножа, който изтрил, както и портмонето, след като прибрал парите. По-късно през деня си купил вещи и дрехи с откраднатите пари.

Освен признанията на извършителя за три дни са извършени множество процесуално-следствени действия, събрани са веществени доказателства и следи, включително за ДНК анализ, извършен е следствен експеримент, допълни Десислав Начков. Намерено е оръжието на убийството, както и мокрите кърпи, с които е бил изтрит ножа. Окръжният прокурор на Враца коментира в отговор на въпрос, че въпреки че ще бъде повдигнато по-тежко обвинение на обвиняемия, тъй като е напълнолетен, най-тежкото наказание, което е предвидено за извършеното жестоко престъпление, е 12 години лишаване от свобода.

Източник: БТА