Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕК представи предложението си за справедлив енергиен преход

14 януари 2020 20:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 199
Европейски парламент

Европейската комисия представи днес предложението си за осигуряване на справедливост в енергийния преход. Целта на ЕС е до 2050 г. европейската икономика да спре употберата на полезни изкопаеми.

Това изисква значителни инвестиции от ЕС, националните бюджети и от частни средства, се отбелязва в съобщение на комисията. Предвижда се общо инвестициите да достигнат поне 1 трилион евро.

Въпреки че всички държави от ЕС ще трябва да допринесат за прехода, мащабът на предизвикателството е различен. Някои региони ще бъдат особено засегнати и ще претърпят дълбоки икономически и обществени промени. С обособяването на механизъм за справедлив преход се

Схемата за справедлив преход се очаква да привлече инвестиции до 45 милиарда евро. Целта е да се привлекат частни инвестиции от полза за засегнатите региони.

Механизмът за отпускане на заеми чрез ЕИБ се очаква да привлече инвестиции за 25-30 милиарда евро. Той ще служи за заеми за топлоснабдителни мрежи и за санирането на сгради, се посочва в съобщението.

Източник: БТА