Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

142 години от освобождението на Сливен бяха отбелязани днес

17 януари 2020 13:46, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 4 години, брой четения: 426
---

Днес Сливен отбеляза 142 години от своето освобождение. Граждани и общественици се събраха на площад „17 януари“ в квартал „Клуцохор“, за да отбележат паметната дата. Там се проведе ритуал-поклонение със заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението. Сред присъстващите на церемонията беше и кметът Стефан Радев, който в словото си подчерта големия принос на сливенци за освобождението на България, и който трябва да се помни и да се предава на идните поколения.

„Днешният ден е един от преломните моменти за града под Сините камъни. Точно преди 142 години Сливен е освободен от гнета на робството и гледа с надежда и вълнение към героично извоюваната си свобода и утвърждаване на националната си идентичност. Тук, на това място, е сложен краят на страдания, нанесени на народа ни и поставено начало на нов живот“, посочи още в словото си кметът.

Венци и цветя пред морената на пл. „17 януари“ поднесоха кметът Стефан Радев, Сливенският митрополит Иоаникий, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Чавдар Божурски, директори и представители на институции, граждански дружества, културни институти, училища и др. Венци и цветя бяха поднесени от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, евродепутата Асим Адемов, народния представител Мария Белова и командира на Военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев.

Регионален клуб „Хаджи Димитър“ към Национално дружество „Традиция“ участваха с почетен караул и залп. В проявата се включи и хорът при Руско дружество „Отчий дом“ и Българо-руски пенсионерски клуб „Славяне“.

Събитието се организира от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Военно формирование 22220.

По-късно през деня, на булевард „Ген. Скобелев“, до ДТ „Стефан Киров“, бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев.

17.01.2020 г.

 

Снимки

---------------------------