Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Странните места в България: Рудник "Цар Асен"

22 януари 2020 14:59, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 143
Рудник "Цар Асен"

В България има малко известни, но интересни места. Това са дестинации, които няма да откриете в „100-те национални обекта“, както и в други туристически пътеводители, но са достатъчно любопитни сами по себе си.

 

Рудник „Цар Асен“ е разположен в близост до Пазарджик.

Освен, че изоставеният кратер на рудника е много интересен, района на село Цар Асен също разполага с много красива природа.

За „Цар Асен“ се пътува от Пазарджик в посока село Левски. Трудно е да се ориентирате, ако не сте запознати с района, а и табелите не са най-добрия ориентир, защото много от тях липсват. Пътищата около селата също са в окаяно състояние.

В миналото в този район е бил много разпространен добивът на цветни метали, поради което има останали доста кратери на бивши рудници. Такъв е и този до село Цар Асен, който е служил за добив предимно на мед и други окисни руди.

Мястото е странно красиво, но далеч не е 100% безопасно. На дъното на кратера се е събрала вода, която местните твърдят, че е пълна с всички възможни тежки метали и отровни химически съединения. Дори да преувеличават, вероятно има достатъчно истина в това твърдение. При проливни дъждове рудникът има „навика“ да се препълва и „обогатените“ му води да преливат в близката река Луда Яна, която захранва с питейна вода околните села.

За рудодобивната дейност напомнят и странните пясъчни пирамиди. В целия район има подобни гледки с изоставени кариери, от които в близкото минало са се добивали руда и цветни метали. От някогашната социалистическа индустриална гордост днес са останали само внушителните гигантски изкопи, повечето запълнени със застояла вода.

Не може да се отрече, че местността е оформена по изключително интересен начин благодарение да рудодобивните дейности. До кратера се издига хълм, от който можете да надникнете във вътрешността на кариерата. В целия район могат да се видят причудливи форми на земята, които сякаш не принадлежат на местния пейзаж. По-скоро напомнят на чужда планета, или на пясъчна пустиня със странни нагъвания. Тези форми, родени от човешката дейност, определено не са типичния релеф за България.

 

 

Снимки

Рудник "Цар Асен"