Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пострадалите в Хитрино не са доволни от присъдите

23 януари 2020 16:25, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 107
Хитрино

Три години след трагедията в Хитрино, съдът постанови присъди. Машинистът Димитър Михнев е осъден на 15 години затвор, а помощникът му Радослав Петков получи 10 години. Адвокатът на пострадалите каза, че произнесената присъда не ги удовлетворява, съобщи БНТ.

„Считаме, че на фона на нанесените вреди, тази присъда е занижена. Очакваме от втора инстанция да завиши наказанието на всеки един от машинистите. Още в днешния ден ще бъде входирана и жалба в тази насока“, каза Адв. Николай Димитров, представляващ близките на загиналите и пострадалите в Хитрино.

Заведените 30 дела за близо 6 милиона лева от пострадалите ще бъдат възобновени едва, след като влезе в сила присъда по наказателното дело. Исковете са комплексни и са заведени към структурите на холдинга "Булмаркет", обясни той.

Клиентите му очакват от фирмата да изпълни задълженията си, да им заплати за нанесените щети и лично от ръководството на фирмата да поднесат своите извинения.

„Също така очакваме от държавата да се задейства, да не чака да изтече давността. Да си заведе искове за това, което е нанесено като вреди на инфраструктурата. Аз не желая като данъкоплатец да плащам за това, което фирмата е направила тук. Поне 5 млн. лв. са вредите, които държавата е понесла“, каза той.

„Присъдата е малка. Не са доволни хората, не сме доволни и ние, които бяхме на терена не само на самото бедствие, а и 3 години след това. Материалните щети са за милиони. Няма как да се върнат пострадалите, но мисля, че присъдата трябва да бъде по-жестоко, за да не се случват такива неща в България“, каза Неджет Мурад, жител на Хитрино.

Според него влаковете продължават да минават на висока скорост, без да се съобразяват със страха на хората.

Източник: https://www.novinite.bg/