Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Без дебат парламентът гласува бонусите за членовете на ВСС

23 януари 2020 18:30, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 9 месеца, брой четения: 199
След края на мандата си във ВСС неговите членове може да бъдат възстановени на по-висока длъжност от заеманата преди да бъдат избрани

Без дебат по темата парламентът гласува на второ четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) получават кариерен и финансов бонус. Така след изтичане на мандата на съдебните кадровици или при подаване на оставка, те ще могат да се върнат на същата длъжност, която са заемали преди това, или на едно стъпало по-високо в системата.

Като допълнение депутатите решиха също, че за членовете на ВСС, както и за съдебните инспектори ще важи и чл. 225 от ЗСВ, който гласи, че при освобождаването от длъжност на съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж се получава правото на „еднoĸpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20“.

Предложението беше гласувано от правната комисия на Народното събрание през миналата седмица по инициатива на депутати от ГЕРБ и беше подкрепено от ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля". Идеята за промени се появи между първо и второ четене на внесените от Министерството на правосъдието промени в ЗСВ.

Както "Свободна Европа" писа, по този начин членовете на ВСС ще могат да заобиколят конкурсното начало.

През лятото на 2012 г., в края на мандата на тогавашния ВСС, парламентът отново гласува изменение в закона, според което членовете на съвета можеха да растат с един ранг нагоре по силата на закона.

Тогавашният президент Росен Плевнелиев наложи вето на измененията с мотива, че са противоконституционни. Аргументът му бе, че не може да се отнемат правомощия на ВСС, който единствен може да повишава магистратите.

През миналия март обаче депутатите приеха изменение, което позволи на членовете на Инспектората към ВСС, след приключване на мандата им, да растат с едно ниво в кариерата си. За да не се случи същото както през 2012 г., парламентът записа, че скокът ще става с решение на ВСС.