Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен спечели проект за ремонт на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“

06 февруари 2020 16:13, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 506
---

Община Сливен спечели проект за ремонт на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Той ще включва подмяна на фасади, покрив и подмяна на фасадна дограма. Общата стойност на проектното предложение е 177 409 лева, като средствата са осигурени от програма „Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика и бюджета на Община Сливен. Всички предвидени дейности са предварително съгласувани с Национален институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата. Строително-ремонтните работи следва да приключат до края на календарната година.

Сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ е архитектурно-художествен паметник на културата. Построена е в началото на ХХ в. (1910-1916), като семейна къща на Георги Русчев, който по това време е известен сливенски фабрикант. Разположена е в самостоятелен двор, с архитектурни обеми, оформени с богата пластична декорация. Представителната украса на фасадите й отговаря на декорацията на интериора.

Последните консервационно-реставрационни мероприятия по оригиналната сграда-паметник и първата пристройка са извършени през 2003-2004 година, отново в рамките на проект „Красива България“. Във връзка с опазване на сградата е извършено проучване на нейното състояние. Установени са течове на покрива, компрометирана мазилка на фасадите и пукнатини по детайлите и пластиките.

06.02.2020 г.