Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Протестиращи поискаха оставката на кабинета

07 февруари 2020 16:42, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 658
Протест

Близо 1000 души блокираха за около час центъра на София с искане за оставката на правителството. Първоначално протестиращите се събраха пред парламента, след което се преместиха пред Министерски съвет. Веднага след това блокираха движението по двата централни булеварда "Дондуков" и "Цар Освободител". Около 14.30 протестът се разположи на Орлов мост и блокира движението, към 15,40 ч. движението беше освободено, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Основното искане на протестиращите е оставка на правителството.

Протестът е организиран от партия "Възраждане". Сред протестиращите се забелязваха и поддръжници на други извънпарламентарни формации, пенсионери, младежи, както и депутати от БСП, като Таско Ерменков и Георги Свиленски. По думите на Ерменков партията му подкрепяла всеки, който иска да свали правителството, независимо от коя политическа сила е. Затова щяло да е неестествено той да не е навън заедно с протестиращите. Соцдепутатът отнесе хули от една от протестиращите, която опита да го изгони от протеста, предаде БГНЕС.

Протестиращите не са съгласни с отказа от лева и замяната му с еврото и настояха за референдум. Обявиха се и срещу договора с Канада, известен като СЕТА, одобрен на първо четене от парламента.

Лидерът на движението Костадин Костадинов заяви, че са се събрали да изразят недоволството срещу управляващите, които по думите му са отровили въздуха, откраднали водите, продали златото и изгонили бъдещето на България". "Защото, правителството е вредно“, каза още Костадинов.

"Демокрацията е основана на разговори и диалог. Искаме да разберем кога правителството ще се оттегли от властта и кога ще има предсрочни избори. Ако толкова държат на България да е в еврозоната, нека да свикат референдум“, категоричен е Костадинов."Надявам се организаторите на протеста да не нарушават реда, защото те носят отговорност за това", коментира по-рано вътрешният министър Младен Маринов. "Когато се съберат много хора на едно място и те не са обединени от обща идея, винаги възможност за провокация. Винаги сме притеснени, когато се организират протестни мероприятия и не бихме могли да определим кръга от лицата, които биха ги посетили. Всеки е свободен да участва в протест и затова сме мнителни да не се появят провокатори. Полицаите са там да опазват обществения ред и всяко действие срещу тях се наказва строго от закона", обясни той.

Тази сутрин, на влизане в Народното събрание, депутатите пък бяха посрещнати от активисти на "Грийнпийс България", които искат мерки за по-чист въздух в България. Активистите бяха подготвили за народните представители аудиозаписи на силна кашлица, за да припомнят, че изгарянето на въглища е един от основните източници на атмосферно замърсяване.

„Искаме да им покажем важността на проблема, свързан със замърсяването на въздуха - че вреди на здравето ни“, каза Меглена Антонова от организацията. Тя посочи, че най-потърпевши са населените места, които се намират около въглищните електроцентрали - „Перник, Гълъбово, Големо село близо до ТЕЦ „Бобов дол“. Там се регистрират превишавания на алармените прагове със серен диоксид“, обясни Антонова, предаде БНР.

Демонстрантите настояват правителството да изготви ясен план за преминаване към възобновяеми енергийни източници, както и да се забрани изгарянето на отпадъци във въглищните електроцентрали.

В дългосрочен план призовават въглищните мощности да бъдат затворени до края на 2030 г.