Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дългосрочен бюджет на ЕС: амбициите на Съюза трябва да съответстват на достатъчно надеждно финансиране

09 февруари 2020 10:39, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 190
Европейски парламент

Преговарящите на ЕП за бюджета на ЕС след 2020 г. обсъдиха своите приоритети с председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел, преди решаващия пленарен дебат относно бюджета следващата седмица.

На срещата в Европейския парламент в Брюксел в петък, членовете на ЕП повториха призива си за амбициозна многогодишна финансова рамка (МФР), която да гарантира приемствеността на основните политики на ЕС, като политиката на сближаване и селското стопанство. Те настояха за засилване на приоритетните области като климатичните действия, дигитализацията, подкрепата за младите хора (Еразъм +, младежката заетост) и за МСП, както и миграцията и сигурността. Геополитическата роля на ЕС също трябва да бъде засилена.

„Много ценя откритостта на президента Мишел; днес имахме много конструктивен диалог относно приоритетите на Парламента. Няколко дни след Brexit Европейският съюз трябва да даде силен сигнал на своите граждани. Нашите общи амбиции - Европейската Зелена сделка, дигиталната трансформация и по-силната геополитическа Европа - ще останат празна обвивка, ако не ги съпоставим с достатъчно надеждно финансиране. Очакваме президентът Мишел да вземе надлежно позицията на Парламента в предстоящото си предложение, за да постави основата на жизнеспособно споразумение“, заяви Йохан Ван Овертвелд (ECR, BE), председател на комисията по бюджети и ръководител на парламентарния екип за преговори на МФР ,

След пленарния дебат в ЕП на 12 февруари, дългосрочният бюджет на ЕС за 2021-2027 г. ще бъде в дневния ред на специална среща на Европейския съвет (държави-членки), започваща на 20 февруари. Депутатите обсъдиха също така състоянието на разговорите между държавите-членки с г-н Мишел, който подготвя и ръководи заседанието на Съвета.

Държавите-членки трябва да се споразумеят за обща позиция, за да започнат преговори с Парламента и да намерят своевременно споразумение МФР да започне през януари 2021 г. ЕП трябва да даде съгласието си за следващия дългосрочен бюджет на ЕС.

Преговарящият екип на ЕП за следващата реформа на МФР и собствените ресурси:

Йохан Ван Овертвелд (ECR, BE), председател на комисията по бюджети

Ян Олбрихт (ЕНП, PL), съдокладчик на МФР

Margarida Marques (S&D, PT), съдокладчик на МФР

Жозе Мануел Фернандес (ЕНП, PT), съдокладчик за собствени ресурси

Валери Хайер (RENEW, FR), съдокладчик за собствени ресурси

Rasmus Andresen (Зелени / EFA, DE)

 

Следвайте ги в Twitter: https://twitter.com/EP_Budgets/lists/mff-negotiation-team

 

Заден план

Тъй като текущият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020 г., ЕС се нуждае от нов хоризонт на бюджетно планиране за следващите седем години. По този начин Европейската комисия представи планове за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. през май 2018 г. Европейският парламент прие позицията си през ноември 2018 г. и отново я потвърди през октомври 2019 г. Съветът не успя да постигне съгласие по позицията още

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net