Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Българските крафт пивовари: "Трима и двама" от Сливен

09 февруари 2020 11:20, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 228
Йордан Ченков

В това интервю ще ви представим една от малките крафт пивоварни в страната, която се намира в града на стоте войводи. Целта ни е в поредица от материали да разкажем за различните хора, които са започнали да правят професионално крафт бира у нас, и да популяризираме този все още прохождащ сектор. Днес разговаряме с Йордан Ченков, основател, управител и главен пивовар в Трима и двама, малка независима пивоварна, разположена в Сливен. Те предлагат разнообразие от крафт бири в класически и нестандартни стилове (нашата любима си остава бирата със самардала!).

 

Самото ви стартиране започна нестандартно - с crowdfunding кампания. Как въобще ви хрумна тази идея за набиране на средства и как се разви?

 

Като представители на малкия бизнес стартирахме със собствени средства, които в един момент се оказаха недостатъчни. Понеже искахме да останем независими, решихме, че е по-добре да опитаме да завършим нашия проект с crowdfunding кампания. Избрахме подходяща платформа и се заехме с подготовката и популяризирането на самата кампания. Това отне няколко месеца, но накрая събрахме нужните средства. Хората откликнаха и вече три години се стараем да оправдаем тяхното доверие и очаквания.

 

Няколко години по-късно как се развива вашата пивоварна?

 

Нещата тръгнаха сравнително добре, бирата се хареса. В началото беше малко по-трудно, тъй като никой от нас нямаше опит с подобно начинание. Имаше доста непознати за нас предизвикателства, с които трябваше да се справим. По-лесната част се оказа варенето на бирата, но и досега работим непрестанно за усъвършенстване на процесите и рецептите. Наскоро успяхме да обновим голяма част от оборудването си и наша бира може да се намери в повечето специализирани магазини и заведения в страната. Също през предходната година успяхме да открием в Сливен наш фирмен магазин/бар с осем крана наливна бира.

 

Известни сте с това, че имате изключително нестандартни и интересни бири. Къде намирате вдъхновение за рецептите и коя е вашата любима?

 

Обичаме да експериментираме, но също държим и на класиката. Една немалка част от бирите ни са стандартни стилове, пречупени през нашата призма, и моята любима е именно такава - нашият "Black head" ирландски стаут. За останалите черпим вдъхновение най-вече от дъното на чашката. Специално за бирата със самардала, която пуснахме миналата пролет, решихме да използваме нещо местно, което познаваме добре.

 

Ще споделите ли с нас за някоя бъдеща варка по рецепта, която не сте тествали още, но много искате?

 

След бирата със самардала смятаме да продължим в същия дух и да работим над бира със сливенски милинки или с така популярния сливенски кашкавал. Шегата настрана, бъдещите ни проекти засега ще останат в тайна, само ще споделим, че по-голямата част от тях ще бъдат предлагани единствено в наливен вариант. Най-новите ни предложения би трябвало да се появят в следващите месеци.

 

Крафт пивоварството сякаш е в своя апогей в България. Има ли още място за развитие и в каква насока според вас?

 

Все още крафт бирата е популярна сред сравнително малка част от хората, така че не смятам, че е стигнала своя апогей. Със сигурност има накъде да се развива пазарът. Малките пивоварни предлагат бира, която почти винаги е доста различна от всичко, което излиза от масовите производства. На повечето хора това им е непознато и прибягват с голяма доза недоверие. Наша работа като производители на занаятчийско пиво е да запознаваме клиентите с качествата и предимствата на нашите продукти. Също проблем е и по-високата цена, хората са свикнали с цените на големите производители и тези на крафт бирите на моменти ги плашат. Ако икономическата обстановка в България се подобрява, то ще се развива и пазарът на по-скъпите продукти, излизащи от малкото предприятия. Като цяло и на мен ми е интересно накъде ще тръгнат нещата.

 

Даваме ви трибуна за една епична наздравица към нашите читатели. Вие сте:

"Срещу Сливен ни съ играй, срещу вятър ни съ пикай! Наздраве!"

uspelite.bg

Снимки

Българските крафт пивовари: "Трима и двама" от СливенБългарските крафт пивовари: "Трима и двама" от Сливен