Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител и зам. областният управител г-н Христо Карабекиров присъстваха на откриване на изложбата "Археологическо лято 2010"

22 октомври 2010 11:27,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 982
снимка

На 22.10.2010 г. от 17.30 ч. в сградата на Регионален исторически музей беше открита изложбата "Археологическо лято 2010". На изложбата присъстваха областния управител г-н Марин Кавръков, заместник областния управител г-н Христо Карабекиров, заместник кмета на Община Сливен г-жа Радост Костова, Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, служители от областна и общинска администрация, видни общественици, културни деятели, историци.

Въпреки икономическата криза и ограничените възможности на общинския бюджет, община Сливен и тази година отдели сумата от 80 000 лв., за да се продължи традицията, поставена преди 4 години.

“Това е един показателен факт, че Община Сливен оценява много добре какво означава на практика проучване на културно историческото наследство, защото културно историческите паметници са оня фактор, който утвърждава, издига ролята на град Сливен, община Сливен и съответно на нашата културна институция като един от водещите и утвърдени центрове в страната, център на културен туризъм” каза в приветствието си г-н Георги Кюпчуков, директор на Регионалния исторически музей.

Г-жа Диана Димитрова, ръководител на Експедиция ТЕМП, археолог в Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките, представи накратко резултатите от проучванията през това лято. Г-жа Димитрова благодари на Община Сливен и гражданите на град Сливен, които не протестират, че в тези времена се дават пари за наука. Тя отбеляза, че музеят в Сливен вече отеснява за многото уникални и интересни предмети, прибавени към фонда всяка година след археологическите разкопки.

Тя сподели, че през това лято експедиция ТЕМП е проучила „Крастава могила” край село Драгоданово и могила в землището на село Трапоклово. „Опитахме се да проучим „Крастова могила” в землището на село Драгоданово с минимални намеси в природната среда. Попаднахме на богат гроб от началото на ІІ век, тракийски гроб от Римската епоха. Със сигурност гробът е на жена, която по всяка вероятност е била лечителка, знахарка, лекарка, имала е медицински познания, тъй като в гроба освен златните накити – златен пръстен, златна обица, златна лунула имаше и три бронзови легена. Култовите предмети, открити в гроба се свързват с ритуални практики. Една глинена лампа, имитация на бронзова от края на І и началото на ІІ век. Това лице, е притежавало знания, които не са били общодостъпни на масата от тракийското население в началото на ІІ век. Тя не случайно е имала такива златни накити. Та са били давани, подарявани, или са поръчвани, защото е имала финансовата възможност. Смятаме, че най – ценните предмети открити тази година са три легена. Те ще бъдат изложени в близките два три месеца след реставрация.

Във втората могила в землището на село Трапоклово са проучени два гроба, също от втората половина на ІІ век, които са по-бедни. В тях преобладават керамични съдове. Най – ценния открит предмет е сребърен пръстен. Останалите неща са главно чинийки, чашки, стомни, някои от които са в процес на реставрация и ще пристигнат по – късно в музея. Анализирайки откритите артефакти виждаме, че жените са заемали достойно място не само тези, които са били приближени до царя, но и всяка друга с по различен статут в обществото. Оказвано им е нужното уважение и почит, когато са полагани в земята”, отбеляза археоложката.

Г-жа Димитрова завърши с надеждата тази добра традиция да продължи и за напред.

След откриването на изложбата, присъстващите се наслаждаваха и на спектакъла “Мистерии в долината” на Общински театър "Л.Кабакчиев" – Казанлък, представен пред сградата на Регионалния исторически музей.

Снимки

снимкаснимка