Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

100 лв. глоба за пловдивчанка, отказала да ваксинират детето ѝ, съдът я отмени

12 февруари 2020 16:39, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 8 месеца, брой четения: 212
Ваксинация

Пловдивчанка отказала да ваксинира детето си с четиривалентната ваксина „Tetraxim“, но получила акт и глоба от РЗИ-Пловдив в размер на 100 лв. Тя обжалвала акта и той бил отменен от Районния съд под тепетата.

Жената завела детето си при семейното джипи, където ѝ казали, че трябва да му се направи реимунизация срещу дифтерит, тетанус, коклюш и полиомиелит. Майката обаче не позволила ваксинацията.

Впоследствие била потърсена от здравен инспектор в РЗИ по телефона. По време на разговора жената отново потвърдила, че не желае детето й да бъде ваксинирано с четири компонентната ваксина. Тя допълнила, че е наясно с всички рискове за здравето на детето, които биха могли да възникнат при липса на ваксинация.

Проверяващите инспектори от РЗИ установили, че според амбулаторния лист на детето то е в добро здравословно състояние и би могло да бъде ваксинирано. Под този лист обаче стояли подписът на майката и нейният отказ.

Инспекторите съставили констативен протокол от проведения телефонен разговор с пловдивчанката и ѝ съставили акт, въз основа на който я глобили със 100 лв. Тя подписала акта без възражения, но впоследствие го обжалвала пред съда.

Съдът се съгласил с доводите на РЗИ, но се оказало, че има нарушение на процесуалните правила, което е направило наложения акт незаконосъобразен. В случая, в акта не била написана датата, на която се твърди, че е извършено нарушението от майката, а това нарушавало правото й на защита. Заради това съдът отменил наложения акт.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен пред Пловдивския административен съд.