Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пленарно заседание на ЕП подчертава: дългосрочният бюджет на ЕС, търговията с Виетнам, отношенията между ЕС и Великобритания

14 февруари 2020 14:04, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 66
Пленарните акценти: дългосрочният бюджет на ЕС, търговията с Виетнам и позицията си относно бъдещите отношения между ЕС и Великобритания

Членовете на ЕП поискаха амбициозен дългосрочен бюджет на ЕС, одобриха сделките за свободна търговия с Виетнам и изложиха позицията си относно бъдещите отношения между ЕС и Великобритания по време на пленарната сесия тази седмица.

По време на пленарно разискване в сряда с Европейската комисия и Съвета, членовете на ЕП настояха бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. да получи достатъчно финансиране. ЕС трябва да бъде в състояние да се справи с новите предизвикателства като дигитализацията и прехода към зелена икономика, както и да поддържа подкрепа за земеделските производители, регионите и градовете, младите хора, изследователите и предприемачите, казаха евродепутатите преди срещата на върха на ЕС, посветена на следващия дългосрочен бюджет на 20 февруари.

Парламентът одобри в сряда споразумение за свободна търговия и споразумение за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам. Целта е премахване на всички тарифи, стимулиране на бизнес връзките и създаване на нови работни места. Вижте нашето интервю с белгийския член на ECR Геерт Буржоа, евродепутатът, който отговаря за сделките чрез Парламента.

Бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство трябва да гарантират, че компаниите от двете страни на Ламанша са изправени пред почти еквивалентни правила по социални и екологични въпроси, данъци, конкуренция и държавна помощ, подчертаха в сряда членовете на ЕП в резолюция, в която се излага позицията на Парламента относно предстоящите преговори.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да води парична политика, която стимулира растежа, но страните от ЕС също трябва да направят своята роля, заяви Парламентът в сряда в резолюция относно работата на банката след пленарния дебат с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард предишния ден.

Автоматичното вземане на решения въз основа на изкуствен интелект може да бъде бързо и ефективно, но липсва човешкото докосване и може да доведе до проблеми за потребителите. В резолюция в сряда членовете на ЕП призоваха за защита на правата на потребителите и гарантират, че наборите от данни, на които се основават автоматизирани решения, не са предубедени.

Депутатите обсъдиха в сряда мерките, които ЕС трябва да предприеме през следващите години, за да гарантира равенството между мъжете и жените в ЕС. В резолюция, приета в четвъртък преди срещата на ООН за правата на жените, те призоваха за по-силен ангажимент на ЕС за овластяване на жените. Парламентът също прие в сряда резолюция, призоваваща за прекратяване на осакатяването на половите органи.

В дебат в сряда вечер членовете на ЕП обсъдиха коронавирусната епидемия и необходимостта от колективни усилия за целия ЕС за контрол на разпространението на болестта.

Парламентът призова в сряда за задължителна система на ЕС за регистриране на котки и кучета и други мерки, насочени към предотвратяване на незаконната търговия с животни компаньони в целия ЕС.

В понеделник Парламентът обсъди новите предложения на Комисията за повишаване на ефективността и надеждността на процеса на присъединяване към ЕС.

Пленарната сесия беше първата за евродепутатите, чийто мандат започна на 1 февруари след Brexit. Излизането на Обединеното кралство от ЕС доведе до промени в разпределението на местата в Европейския парламент и състава на неговите комисии.