Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител заряза лозето на "Ветровитите хълмове"

14 февруари 2020 14:14,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 495
Празничният ритуал

Областният управител Чавдар Божурски бе гост на „Ветровитите хълмове“ в Деня на лозаря и виното. Той символично заряза лозето към комплекса с винарна, създадени преди 15 години по първия за страната проект в областта на селското стопанство, финансиран със средства от предприсъединителните европейски фондове. Лично Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий освети лозята и пожела на новите наематели на обекта от фирма „ВНН 2016“ много здраве и добра година, с богата реколта. Лозето е с обща площ от 470 дка, 70 дка от които са млади, тригодишни насаждения. Сред сортовия състав се открояват „сира“ и отглежданият единствено на това място в Сливенска област „александрийски мускат“.

Гости на празника бяха ръководители на държавните структури в Сливен, сливенски предприемачи, кметове на близките населени места, близки и партньори на стопаните.

На територията на област Сливен се отглеждат 56 490 дка винени сортове лозя и 1 380 дка – десертни, съобщи директорът на Областната дирекция по земеделие Тодор Братанов. През последните години се отбелязват ръст на площите с този вид трайни насаждения. Създадени са и нови, с винарски изби към тях. Сред четирите общини в областта най-много лозови насаждения се отглеждат в Сливенската.

Снимки

Областният управител Чавдар Божурски заряза лозето заедно с директора на ОДЗ Тодор БратановДядо владика също изпълни ритуалаОсвещаванетоЧаст от насажденията в лозовия масивКомплексът с винарна, ресторант и хотел