Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Синдикатите готови за протест в защита на енергетиката

14 февруари 2020 17:13, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 8 месеца, брой четения: 181
...

КНСБ и КТ “Подкрепа” заявяват готовност за стартиране на протест за защита на работните места и бъдещето на енергетиката, за енергийната сигурност и независимост на страната ни, и за просперитета на българската икономика, пише БГНЕС.

В декларация, адресирана премиера Бойко Борисов и министрите на енергетиката и екологията, се посочва, че на 7 февруари се провело съвместно заседание на Координационния съвет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ и Федеративния съвет на СМФ “Подкрепа”, относно проблемите свързани с настоящето и бъдещето развитие на “Мини Марица-изток” ЕАД и на комплекса като цяло.

„Ние, представителите на работниците и служителите от бранша декларираме, че не приемаме такава “зелена сделка”, която не дава отговор на фундаменталните въпроси за енергийната сигурност и независимост на страната ни в следващите 10 и повече години! Не приемаме такава “зелена сделка”, която не дава отговор за бъдещето и сигурността на работещите в “Мини Марица-изток” ЕАД и комплекса като цяло“ се казва в декларацията.

И ние искаме да сме зелени, но искаме да работим и да сме богати, и да бъдем сигурни за бъдещето на семействата си и децата си, които да останат тук в България, казват те.

„Зелената сделка ни изправя пред проблеми от всякакво естество, най-различно. Хубаво е да припомним, че България в последните месеци от нетен износител на електроенергия по-скоро вече е нетен вносител на електроенергия. Има недостиг в производството, все едно по какви причини, но този недостиг се очертава като устойчива тенденция, ще видим докога ще продължи“, каза Димитър Манолов, който е президент на КТ „Подкрепа“. Той сложи още един маркер. „Може би от тази година, ще започне и либерализацията на цените на електроенергията за битовите потребители, което ще ни изправи пред нови предизвикателства, за които не съм сигурен, че имаме възможността да отговорим. И ако се върнем отново на това, за което сме се събрали, нека пак да кажем, че комплексът „Марица Изток“ е този, който, ако бъде правилно управляван по начина, по който това трябва да се случва, би могъл да намали предизвикателствата пред държавата ни“, каза Манолов.

„Както е формулирана сделката сме против нея. Не сме против позеленяването на икономиката на обществата, ние сме нормални хора и нашите деца искат да дишат чист въздух и да пият чиста вода, но както беше казано, ако може и да имаме нещо в джоба нали, което да ни стига… има и друг лозунг или слоган, че няма работни места на мъртва планета, даваме си сметка и за това, ако я докараме до там нашата мила земя. Но всичко това трябва и с мярка, такава мярка, която да дава възможности, а не да отнема съществуващи в момента вече, достигнати придобивки и съответно благосъстояние на хора. Има такава възможност, стига някой да я подреди по друг начин“, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Източник: БГНЕС
Снимка: pixabay.com