Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключи седмицата, посветена на любовта в Регионална библиотека "Сава Доброплодни" Сливен

14 февруари 2020 17:55, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 4 месеца, брой четения: 160
.....................................

От 10 до 14 февруари 2020г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе станалата вече традиционна Седмица на любовта, посветена на празника на всички влюбени - Св. Валентин. Макар и да се счита привнесен в България, днес той е един от най-обичаните от младите хора, а и от всички влюбени, празници.

В програмата на Седмицата на любовта бяха включени: презентации и дискусии за тийнейджъри на тема: „Любовта, без която не можем”; изложба, проследяваща историята на картичките „валентинки”; анкета „Какво е за вас любовта?” сред ученици от средните училища; премиера на стихосбирката „Непадаща звезда” на един от най-нежните лирици в съвременната ни литература – поетът Георги Константинов.

Над 500 ученици от ПМГ „Д.Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов”, ПГИ „Проф. д-р Д.Табаков”, СПГСГ"Арх. Г. Козаров", Спортно училище „Д. Рохов”, както и седмокласници от ОУ "Д-р Ив. Селимински" и др. посетиха по график проявите от програмата. Те проследиха с интерес презентацията „Любовта, без която не можем”, представяща историята на празника Св. Валентин и традицията да се подаряват картички „валентинки”, както и любовните истории на исторически личности и на световноизвестни художници, поети, писатели, музиканти, като Парис и Елена, Ромео и Жулиета, Шах-Джахан и Мумтаз Махал, Кемал Ататюрк и Димитрина, Едуард VII и Уолис Симпсън, Шакира и Жерар Пике и др. На фона на прекрасна музика звучаха български и световни литературни шедьоври вдъхновени и посветени на най-възвишеното човешко чувство.

Във фоайето на библиотеката бе уредена и изложба, представяща историята на картичките „валентинки” с образци от 19 и 20 век, както и ръчно изработени картички, които днес влюбените си подаряват.

Тийнейджърите - участници в проявите от Седмицата на любовта се включваха и в анонимна анкета „Какво е за вас любовта?” Отговорите в анкетата варираха от дълбоко разочарование и отричане на любовта до определянето й като истинско вдъхновение. Но за повечето от тях любовта е „най-святото чувство на света” и „любовта осмисля живота на човека” .

Всички ученици, посетили проявите от програмата на Седмицата на любовта, получиха като дар свитък с прекрасно стихотворение. На 14 февруари, с любовни стихове, библиотеката зарадва и всички свои читатели.

Акцент в Седмицата на любовта беше и премиерата на 12.02.2020г. на поетичната книга „Непадаща звезда” на големия български поет Георги Константинов. Авторът на над 150 любовни стихотворения, част от които изпети като песни и превърнали се в незабравими хитове, се срещна с ученици от ПМГ „Д.Чинтулов” и ХГ”Дамян Дамянов”, а вечерта и с други почитатели на своето творчество и представи при голям интерес най-новите си стихове посветени на това велико чувство.

За организаторите на Седмицата на любовта, от РБ “Сава Доброплодни“, остава удовлетворението от оценката за проявите: „много вълнуващо“, „беше любопитно и интересно“, „изненадващо приятно“ – такива са впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката по повод на други събития и срещи с творчеството на други автори.

Снимки

.........................................................................................................................................................................................