Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

20,75 по Целзий: На Антарктида е по-топло от София

15 февруари 2020 09:52, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 105
Пингвини плуват в напълно свободните от лед води на остров Хъмък две

За първи път, откакто се провеждат замервания температурата на Антарктида надвиши 20 градуса по Целзий, съобщават информационните агенции.

20,75С са измерени в неделя на остров край бреговете на континента на 9 февруари.

Бразилският учен Карлос Шефер заяви пред Агенция Франс прес, че „никога не са виждали толкова висока температура в Антарктида“. Той уточни, че отчитането е било еднократно, а не част от дългосрочен набор от данни.

Температурният рекорд бе установен от бразилски учени, които са правили замервания на остров Сиймор. Предишният температурен рекорд от 19,8 градуса е регистриран през 1982 г. на остров Сигни.

Това не е първият рекорд засечен в близост до Южния полюс през тази година. На 6 февруари аржентински изследователи засичат температура от 18.3 градуса в Есперанца, което е температурен рекорд за континенталната част на Антарктида.

„Можем да използваме тези данни, за да предвидим бъдещите промени в климата. Това е ключова информация, сигнал, че нещо различно се случва в региона“, казва бразилският учен Карлос Шефер, според когото подобно нещо се случва за пръв път в историята.

Според Световна метеорологична организация към ООН температурите на антарктическия континент са се повишили с почти 3 градуса в последните 50 години. В това време около 87 % от глетчерите по западното крайбрежие са „се оттеглили“.

За последните 12 години обаче се наблюдава по-забързано „оттегляне“ заради глобалното затопляне, казват още от организацията.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30434572.html
Снимка: Reuters