Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“

19 февруари 2020 14:07, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 797
---

Във връзка с реализацията на Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“, Община Сливен обявява прием на заявления за ползване на услугата.

По програмата ще се осигурява заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, и хора над 65 г. възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в България.

Потребители на услугата могат да бъдат лица:

1. С от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ;

2. На възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България. За целите на Програмата „хора, на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Р България “, са лица, които:

- са навършили 65-годишна възраст към момента на подаване на заявлението за включване в Програмата;

- живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа;

- са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома).

Кандидатите за домашни помощници задължително трябва да са регистрирани като безработни лица в Бюрото по труда.

Кандидатите за потребители на социалната услуга могат за подават заявление по образец в Център за административно обслужване на граждани в Община Сливен от 24.02.2020 година.

19.02.2020 г.