Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Овчар откри телата на изчезналите под връх "Ботев" баща и син

19 февруари 2020 15:01, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 779
Овчар откри телата на изчезналите под връх Ботев баща и син

Овчар е намерил телата на бащата и сина, които загинаха в Калоферския Балкан. 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриян, които изчезнаха под връх Ботев на 6 февруари са открити в местността Параджика. Акцията на спасителите бе безуспешна и прекратена на четвъртия ден заради ужасното време - температури минус 15 градуса и виелици. Открити са на 400 метра от автомобила им, който оставили в Паниците преди да поемат на 5 февруари към връх "Ботев". Били са крачка от спасението си, но не са имали късмет, каза кметът на Калофер.

Жертвите на планината са издъхнали недалеч от хижа "Рай", до която са опитвали да стигнат. Предстои аутопсия на Съдебна медицина, за да станат ясни причините за смъртта. Атанас и Адриян изчезнаха на 5 февруари, като в същия ден в 16 часа бе последният контакт с тях. Майката на момчето съобщи, че те не са добре екипирани, нито са опитни планинари.

Овчарят, открил труповете на планинарите е Тодор Мечкарев, който е работил дълги години на връх "Ботев". Той познавал отлично планината и сам пожелал да съдейства за издирването.

Мечкарев говорил със спасителите и ги уведомил, че на 19-и възнамерява сам да ги издирва. Точно на мястото, където ги е открил, му направило впечатление, че нещо свети преди доста време.

Мечкарев първо открил трупа на единия до голям бук. На едната страна бил захвърлен багажът.

В продължение на 4 дни планински спасители ги издирваха. Катерачите бяха и и търсеха при ужасни метеорологични условия.

Единствената следа от тях бе фенер за глава. Невъзможно е човек да оцелее при такива условия в Балкана - ужасен студ, силен вятър и сняг над човешки бой и открит терен, където няма къде да се скриеш, категорични бяха още на първия ден опитни планинари.

По време на издирването на двамата туристи, планинският спасител Тервел Тотев обясни, че все пак изчезналите имат шанс да оцелеят, ако открият заслон, в който да се постоплят и скрият от бурята.

За съжаление в района хижи няма, няма и достатъчно заслони, а малкото останали не са оборудвани за закъсали планинари.

В акцията участваха хора от Планинските спасителни служби на Калофер, Карлово, Банско, София. Има 3 кучета в екипите. Общо 17 души от ПСС издирват изчезналите, има и хора от парковата охрана, включиха се и доброволци от планинарски клубове.

След поредната трагедия под връх Ботев, правителството обеща да финансира изграждането на заслони в Стара планина.

Източник: "Лупа бг"