Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В областна администрация Сливен се проведе церемония по повод първото в страната координирано освобождаване на белоглави лешояди

27 октомври 2010 17:07,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1159
снимка

Днес, 27. 10. 2010 г. от 10 часа в сградата на областна администрация Сливен се проведе официалната церемония по повод първото в страната координирано освобождаване на белоглави лешояди и възстановяването на изчезналата популация в Стара планина. Не случайно за пресконференцията е избрана залата на областна администрация. Именно от тук през 2005 г. е стартирал първия проект за възстановяване на популацията на лешояди в ПП „Сини камъни”.

Организатори на пресконференцията са Федерация Зелени Балкани и Природен парк „Сините камъни”.

На пресконференцията присъстваха и представители на Фондацията за опазване на лешоядите, Майорка, Испания, представители на местни и национални институции, които имат отношение към опазването на лешоядите.

Областният управител приветства присъстващите на официалната церемония. „Ние хората от Сливен, сме свързани със Сините камъни. Поглеждайки в синевата ще виждаме гордата осанка на тези птици и това ще ни прави щастливи.”.

 

От 12 часа в местността „Каракютюк" в природен парк „Сините камъни" край Сливен тържествено бяха освободени да полетят на воля в тяхната естествена среда 7 белоглави лешояди от адаптационната волиера в ПП „Сините камъни”.

Свидетели на полета на два белоглави лешояда днес станаха областният управител г-н Марин Кавръков, зам. областният управител г-н Христо Карабекиров, инж. Пенка Георгиева Начева, Директор на РИОСВ-Стара Загора, служители на Областна администрация, представители на Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени Балкани", млади природозащитници от Сливен, местни медии и др.

Присъстващите на събитието решиха да ги кръстят Сливенчо и Българка. Така птиците със символични имена станаха герои от уникално събитие - първото пускане на свобода на екземпляри от този вид в България.

Досега лешоядите са отглеждани в специална адаптационна волиера на територията на парка, за да могат да се адаптират към Сливенския Балкан. Всички белоглави лешояди са маркирани с жълти крилни марки и пръстени с черни букви и цифри за индивидуално разпознаване от разстояние в природата. Освен това някои от лешоядите носят специални радиопредаватели, които помагат да се проследи тяхното движение и разселване на свобода.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимка