Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Опасни отпадъци в двора на закритата болница за белодробни заболявания в Сливен

22 февруари 2020 11:04, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 2702
Опасни отпадъци в двора на закритата болница за белодробни заболявания в Сливен

В двора на болницата за белодробни заболявания в Сливен, която е в ликвидация, са загробвани опасни отпадъци. Това стана ясно от отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата Кольо Милев за окончателното закриване на лечебното заведение.

Министърът поясни, че теренът, върху който са разположени сградите е държавна собственост и се управлява от областния управител на Сливен. Последният е предложил проект за изменение на подробния устройствен план, за да бъде разделен имота и да се смени предназначението му от „за болничен комплекс" в друго, позволяващо обществено обслужващи дейности и жилищно строителство.

„При проверката от РЗИ-Сливен е установено, че в дворното място, прилежащо към територията на СБАЛББ-Сливен в ликвидация, са налични множество ями с неизвестна форма, конструкция и използвани материали за изграждането им, в които в миналото са загробвани опасни отпадъци (биологични материали и др.)", казва министърът.

От отговора се разбира също, че болницата е собственик на 36 сгради, които са разрушени и крият риск. Основната обаче е паметник на културата и трябва да се реновира.

„Процесът на ликвидационната процедура е затруднен по няколко причини – липса на парични средства в дружеството, безстопанствено отношение към имуществото и документацията от страна на първоначално определените лица за ликвидатори и липса на активни действия от тяхна страна за довършване на процедурата", обяснява Ананиев.

Министърът подчерта, че за тези обстоятелства е подаден сигнал в прокуратурата от ликвидатора, който е назначен след освобождаването на предходните лица. Образувана е прокурорска преписка, но тя е приключила с постановление за отказ да се образува досъдебно производство.

Необходима е експертна оценка на състоянието на терена и оценка на риска за хората и околната среда при извършване на дейности на посочения терен, подчерта министъра. За това Министерството на здравеопазването писмено е информирало областния управител на Сливен, заяви министърът.

Автор: Лили Войнова
Източник: "Клиника бг"