Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кукери от Сливенско и Ямболско показаха народни обичаи на „Маскарадни игри“

23 февруари 2020 12:41,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 605
Кукерските групи възпроизведоха традиционни обичаи

Със звън на хлопки, ритуални танци и маски кукери от Ямболска и Сливенска област, според народния обичай, уплашиха и прогониха злите сили в сливенското село Желю войвода, за здраве на стопаните и за добра реколта от нивите и градините им. 15 самодейни състави, с близо 450 участници от различни населени места в общините Сливен, Тунджа и Стралджа взеха участие в регионалния празник „Маскарадни игри - 2020“. Гост бе областният управител Чавдар Божурски.

„Важно е да помним традициите, да ги пазим и предаваме на децата си“, каза кметът на община Сливен Стефан Радев в приветствие към участниците. Те бяха поздравени и от кмета на Желю войвода Стоян Генов. Народният представител Мария Белова, председателят на общинския съвет – Сливен Димитър Митев, кметове и кметски наместници на населени места уважиха събитието.

Целта на регионалния празник „Маскарадни игри“ е да се съхранят традициите и фолклорните обичаи. Групите възпроизвеждат различни обредни ритуали. По традиция тяхното представяне се оценява от компетентно жури с председател д-р Владимир Демирев от Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен.

Организатори на тазгодишното издание на празника са община Сливен, читалището и кметството в Желю войвода.

Снимки: пресцентър на община Сливен.

Снимки

Момент от шествието на участниците