Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Депутати предлагат омбудсманът да се избира от парламента с явно гласуване

27 февруари 2020 19:37, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 120
Народно събрание

Омбудсманът да се избира от парламента с явно гласуване. Тази промяна приеха народните представители от Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека на заседание днес.

Те гласуваха проект за решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за омбудсман, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите в Комисията, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Единствената разлика, която се прави от предишния избор, е начинът на избор - от тайно в явно, обясни председателят на комисията Красимир Велчев. Понеже говорим за прозрачност, и това са исканията на европейските институции, ние променяме и правим избора явен, каза Велчев.

По време на заседанието депутатът Павел Шопов поиска неправителствените организации да не могат да правят предложения за избор на омбудсман. Това искане не бе подкрепено от останалите членове на комисията.

Велчев посочи, че народните представители трябва да са отворени към обществото и към неправителствените организации. Голяма част от тях представляват мнението на една част от обществото, напомни той. Велчев смята, че когато става дума за избор на омбудсман предложенията би трябвало да се правят от неправителствените организации, които са в областта на защита на правата на човека. Той допълни, че не е направено това ограничение в сегашните правила.

Източник: БТА
Снимка: pixabay.com