Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Българки се върнали от Италия и тръгнали на зъболекар без да кажат

05 март 2020 11:13, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 410
Генерал Венцислав Мутафчийски

Наши сънародници се върнали от Италия и тръгнали на зъболекар без да предупредят, че пристигат от рискови дестинации с болни от коронавирус. Възмущението от липсата на отговорно гражданско поведение изрази д-р Кантарджиев по време на редовния брифинг на кризисния щаб.

"Културният човек спазва 14 дни своята карантина", напомни и д-р Кантарджиев. Той даде пример за безотговорно поведение от наши сънародници, върнали се от пламналата с коронавирус Италия. "Жени, върнали се от Италия, тръгват по зъболекар и забравят да кажат", възмути се епидемиологът. "Те трябва да кажат "Върнах се от Италия преди четири дена и от два дена имам температура, гърлобол, а не "я да ме прегледаш, забравих да ти кажа, че преди три дена се върнах от чужбина".

Той отново напомни на българите, които са били в контакт с болни от коронавирус или си пристигат от рискови кътчета на света, да не хукват по лекари и зъболекари, като поставят под риск останалите хора, а да се обаждат по телефона.

Капацитетът на Инфекциозната клиника във ВМА е изчерпан, закриват психиатричната клиника, за да отворят места за болни. Все още няма регистриран случай на коронавирус у нас, стана ясно пък от думите на шефа на щаба - ген. Венцислав Мутафчийски.

"Инфекциозните отделения са пълни, особено в Източна и Централна България. След анализ ще изпратим писмо за бърза реакция от МЗ да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните сили и средства за борба с коронавирус инфекцията", съобщи той. "Изчерпан е капацитетът на ВМА. Абсолютно запълнен е. Имаме 40 легла, които ще са на разположение след закриване на психиатричната клиника", добави генералът.

11 души са приети във ВМА, освободени са двама, които са били под карантина. Трима ще бъдат изписани евентуално днес, съобщи още ген. Мутафчийски. "Разширяваме кръга на лицата, които подлежат на тестуване", каза още шефът на щаба.

Най-големият скок на заразени е в Италия - 580 са случаите там, а починалите над - над 100. В Иран се разраства епидемията с 3000 случая, а Германия и Франция отиват към 300. Беше регистриран и болен от коронавирус в Словения, даде статистиката шефът на ВМА.