Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Регионален исторически музей - Сливен разработи проект с обществена значимост

17 март 2020 13:43, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди 2 месеца, брой четения: 156
РИМ - Сливен

РИМ – Сливен работи по проект - осъвременяване на сборника "Той не умира. Сливен на безсмъртните си синове", издаден през 1935 г., от Комитет за въздигане паметник на воеводата Хаджи Димитър - Сливен. Вносители на проекта в Община Сливен - фонд Култура са Мария Павлова и Веселина Янакиева. Изданието ще бъде под редакцията и с уводна статия от проф. д. и. н. Иван Русев. Рецензии за сборника са написани от Петър Сяров и Цветка Башева.

Тази година ще честваме 180 години от рождението на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, както и 85 години от построяването и тържественото откриване на емблематичния за града ни паметник.Тържествата по неговото откриване са тридневни - състояли се на 7, 8 и 9 ноември 1935 г. Творци на паметника са скулптура Стефан Пейчев и архитект Юрдан Юрданов. В същата година излиза от печат и сборника " Той не умира". Комитетът възлага редактирането му на Иван Д. Стойнов - писател ,поет, преводач, литературен сътрудник на чужди вестници. Получава висше образование по литература в Лозана /Швейцария/. Бивш професор в Робърт колеж в Цариград, внук по майчина линия на Добри Желязков Фабрикаджията. Предговорът на сборника е написан от известния сливенски художник Панайот Тодоров Христов, с псевдоним Сирак Скитник.В него са поместени художествени произведения на класиците в българската литература: Христо Ботев, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Йордан Йовков, Пенчо Славейков и др., както и биографични разкази за участници в национално-освободителното движение и възрожденски просветни дейци: Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, Стефан Караджа, Георги Икономов, Антон Иванов, Иван Добровски, д-р Георги Миркович, Аргира Жечкова, Сава Доброплодни, Таню войвода и др. Автори на тези разкази са както известни сливенски интелектуалци, така и професионални историци.

Сборникът съдържа и отчет на Изпълнителния комитет за въздигане паметник на войводата Хаджи Димитър от архитект Юрдан Юрданов.

Друго достойнство на сборника са и неговите илюстрации с ценна информация за града ни. Сборникът " Той не умира" е библиографска рядкост. Надяваме се , че с неговото осъвременяване, той ще достигне до широк кръг от читатели, както и ще бъде полезно четиво за подрастващото поколение.