Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Под патронажа на областния управител се откри изложба от икони в гр. Котел

01 ноември 2010 17:09,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1137
снимка

Днес, 1 ноември 2010 г. от 11.30 часа във фоайето на Пантеон на котленските възрожденци бе открита изложба от икони на художествена галерия „Димитър Добрович” от гр. Сливен.

Изложбата се организира под патронажа на областния управител г-н Марин Кавръков.

На изложбата присъстваха г-ца Десислава Танева - народен представител от ПП ГЕРБ, г-ца Калина Крумова – народен представител от партия АТАКА, г-н Янко Янков – народен представител на партия ДСП, г-н Мустафа Мустафов – Председател на областният съвет на ДПС гр. Сливен, Доц. Д-р Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО „Тракия”, граждани и гости на гр. Котел.

Областният управител г-н Марин Кавръков откри изложбата и сподели с присъстващите, че вглеждайки се в иконите ние не трябва да виждаме само произведения на възрожденското изкуство, защото те са пропити от радостите и скърбите, от страданието и надеждите на поколения българи. Защото преди да станат експозиция в музейни колекции, в българската църква те са били неми свидетели на величието и трагедията на Българския народ.

На откриването на експозицията присъства Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий, който поздрави присъстващите с първи ноември и пожела любовта и доброто да ни водят в праведния път на живота.

В продължение на четири месеца 35 икони, непоказвани от 15 години ще бъдат изложени във фоайето на Пантеон на котленските възрожденци. Иконите са от 19 век. Осем от тях са датирани. Те са от неизвестни автори, с изключение на иконата на Свети Спиридон, дело на ямболския иконописец Александър.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимка