Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бор пазител на наводненото село Худобин в Чехия стана „Европейско дърво на годината 2020“.

18 март 2020 15:56, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 115
„Пазителят на наводненото село“

Престижната титла „Европейско дърво на годината 2020“ бе присъдена на бял бор от Чехия. С 47226 гласа и отчетлива преднина пред подгласниците си от над 19000 гласа, дървото пазител на наводнено село застана първо в класирането.

 

Обявяването на резултатите от конкурса, което традиционно се провежда в сградата на Европейския парламент в Брюксел, протече онлайн. Йозеф Яри от сдружение „Партньорство за околна среда“, Чехия – организатор на конкурса – сподели: „Предвид COVID-19 ситуацията, сковала цяла Европа, се чудехме как най-удачно да предадем радостната новина за резултатите на обществеността на 16-те европейски държави, включили се в тазгодишното издание. В крайна сметка решихме да съберем историите на дърветата и личните разкази на първите три финалиста във видео материал, който може да бъде гледан и споделян сред приятелите на дърветата през границите на държавите.“

285 174 гласа от цяла Европа събра конкурсът „Европейско дърво на годината“ в гласуването по време на своето юбилейно 10-о издание. Международната инициатива чества дърветата и тяхната жива връзка с хората, историята и общностния бит.

Победител стана 350-годишен бял бор, издигащ се върху скална издатина при брега на язовир „Вир” в Чехия. Името му – „Пазителят на наводненото село“ – е свързано със село Худобин, което бива залято заради изграждането на язовира. Сред местните се носи мълва, че през нощта под дървото дявол свири на цигулка, макар да е по-вероятно дочуваните звуци да са предизвикани от силните ветрове над долината. Худобинският бор е не само ценна забележителност, но и дърво, впечатляващо с устойчивостта си на климатичните промени и човешкото въздействие.

С 28060 гласа Влюбеното гинко край замъка в град Дарувар в Хърватия зае второ място, а с 27411 гласа Самотната топола, растяща в калмикските степи в Русия, остана на трето.

Българският представител в конкурса тази година е вековният дъб, открояващ се със своя необичаен силует в центъра на с. Ново село край Велико Търново и отдавна превърнал се в неразделна част от местното битие. Петвековното дърво е мълчалив свидетел на съграждането на селището в склоновете на Балкана и останка от някогашна гъста дъбова гора. Благодарение на подетата от новоселчани кампания за привличане на поддръжници на участието на родното дърво в европейския конкурс, дъбът успя да събере 11191 гласа и застана на 14-о място.

Награждаването в конкурса премина под патронажа на евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик, които чрез социалните мрежи отправиха обръщения към съмишлениците на инициативата и поздравления по случай нейния юбилей. Г-н Визик приветства тазгодишните победители и изтъкна, че „най-важната същност на конкурса не е победата, а участието и приносът към идеята и взаимовръзката между прекрасните дървета и нашата човешка общност“.

Онлайн обявяването на резултатите и историите на конкурентите в конкурса можете да изгледате и прочетете на страницата на конкурса: www.treeoftheyear.org.

 

Класиране в конкурс „Европейско дърво на годината 2020“

 

1. Пазителят на наводненото село, Чехия – 47226 гласа.

2. Гинко от Дарувар, Хърватска – 28060 гласа.

3. Самотната топола, Руска федерация – 27411 гласа.

4. Дървото на вещицата, Нидерландия – 18452 гласа.

5. Вековната ела – пазител на Чибин, Румъния – 18279 гласа.

6. Кестенът от Валес, Португалия – 17048 гласа.

7. Алертонският дъб, Великобритания – 16449 гласа.

8. Дървото на свободата в Капошвар, Унгария – 16093 гласа.

9. Трикракият испански дъб, Испания – 14456 гласа.

10. Скоруша, Словакия – 13582 гласа.

11. Вековният бук от Сейнт Джеймс, Франция – 12192 гласа.

12. Бъзовото дърво, Полша – 11691 гласа.

13. Тисът на Вещицата, Ирландия – 11372 гласа.

14. Вековният дъб в Ново село, България – 11191 гласа.

15. Дървото на свободата, Белгия – 10942 гласа.

16. Дъбът от Триказе, Италия – 10730 гласа.