» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Европейският парламент ще проведе извънредно пленарно заседание на 26 март

20 March 2020 09:01, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 153
 COVID-19: ЕП ще проведе извънредно пленарно заседание на 26.03, за да позволи приемането на специални мерки

Председателят на ЕП и лидерите на политическите групи решиха чрез писмена процедура да проведат извънредно пленарно заседание следващия четвъртък, 26 март, в Брюксел.

 

Председателят и лидерите на политическите групи в Парламента (Председателският съвет) проведоха неформален обмен на мнения в четвъртък сутринта. Те писмено одобриха предложението на председателя на ЕП Давид Сасоли за свикване на извънредна пленарна сесия следващия четвъртък, 26 март, в Брюксел, за да се обсъдят и гласуват първите три законодателни предложения на Европейската комисия за справяне с последиците от пандемията COVID-19 в държавите членки на ЕС.

 

Председателят на ЕП Давид Сасоли заяви: „Европейският парламент изпълнява своето задължение и ще продължи да го изпълнява. Парламентът трябва да остане отворен, защото вирусът не може да разруши демокрацията. Ние сме единствената европейска институция, избрана от нейните граждани и искаме да продължим да ги представяме и защитаваме“.

 

В дневния ред:

 

Инвестиционната инициатива за реакция по отношение коронавируса, която ще предостави на държавите членки 37 милиарда евро от средствата за сближаване за справяне с последиците от кризата,

законодателно предложение за разширяване на обхвата на Фонда за солидарност на ЕС, за да обхване извънредните ситуации в областта на общественото здраве,

предложение на Комисията за спиране на така наречените „призрачни полети“, причинени от избухването на COVID-19.

 

Важно е Европейският парламент да приеме тези три предложения бързо, за да предостави конкретна подкрепа на гражданите на ЕС и на държавите членки в тази безпрецедентна ситуация.

 

Бюрото на Европейския парламент ще приеме конкретни мерки за тази сесия, за да гарантира, че гласуванията могат да бъдат организирани от разстояние.

 

Това пленарно заседание ще замени официално сесията, предвидена за 1-2 април.