Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пристрастеността към интернет игрите

20 март 2020 16:01, Превантивно-информационен център - Община Сливен (ОбСНВ, ПИЦ - Сливен)
Излъчване: ОбСНВ, ПИЦ-Сливен преди 4 години, брой четения: 1075
ОбСНВ, ПИЦ

Резултати от проучвания през последните години показват, че компютърните игри заемат значително място в живота на детето и времето, което им се посвещава, е около седем-осем часа на седмица. Притеснително е, че над 85% от игрите съдържат насилие, а 50% - сериозно насилие. Насилието, представено в игрите, води до засилване на агресията при децата, тъй като в процеса на играта детето е в активна позиция – извършваните агресивни действия са изрази на приетата роля в играта. Самото желание за игра нараства във времето и издава нарастващата зависимост от компютъра.

С навлизането на компютъра в детското ежедневие, наред с позитивните ефекти се наблюдават все повече проблеми, свързани с прояви на агресия, нарушения в поведението и отклонения в здравословното състояние (нарушения в съня; нервност; раздразнителност; страхове; склонност към вербална и физическа агресия като израз на подражателни модели; неудовлетвореност и др.). Все по-ярко се изтъква драматичната промяна в навиците на подрастващите през последните 20 години, за които компютърът се превръща в неделима част от живота и предизвиква признаци на „компютърна абстиненция”, подобна на тази, причинена от химическите наркотици. Ефектът на десенсибилизацията се състои в това, че при редовно наблюдение на насилие зрителите стават по-възприемчиви към жестокостта на екрана и с по-голяма готовност приемат насилието и в реалния живот.

Компютърните игри с насилие отслабват:

чувствителността към нараняващите събития и към изпитваното състрадание;

емпатията;

негативната нагласа спрямо насилието;

желанието за намеса;

откликването с просоциални действия.

Децата, които играят, стават по-агресивни и с по-малка чувствителност към реалното насилие; приписват много повече агресивни намерение в поведението на другите; стават емпатийно нечувствителни – слабата емпатийна чувствителност и привикване към насилието засилва предпочитанията към игри с насилие, които след това затвърждават още повече нечувствителността към насилието.

Въпреки че компютърната зависимост не е призната за психично заболяване, в много държави се откриват клиники за лечението й. Сред тях са Италия, САЩ, Южна Корея, а в Китай те са над 300. Капацитетът и методите на лечение са различни, но целта е пълно избавяне от компютърна зависимост, както и излекуване от нейните по-тежки последствия - сериозни психични нарушения като изблици на агресия и склонност към самоубийство. По-голяма част от пациентите са младежи.

Интернет-зависимостта на учениците поставя нови проблеми пред превантивната дейност. Необходимо е да се насочат усилията на редица субекти: на децата, родителите, учителите, ръководителите на извънучилищни учреждения и на всички възрастни, работещи с деца. Първа крачка за превенция на Интернет-зависимостта е диагностика за наличие на такова пристрастие.

Важно е учениците да се информират за вредата от интернет-зависимостта. С тази цел се използват лекции и беседи; анализ на резултати от изследвания, разкриващи вредата от интернет-зависимост; разясняване на различни казуси, свързани с проблема; усвояване на съвременни техники за приобщаване на детето към други интересни видове дейности.

/със съкращения/

Източници:https://gameaddiction-2012.blogspot.com/p/blog-page_26.html?fbclid=IwAR3w2y_vcUGHieGCF99c71UqnI9_S7AZ6eiQnicQAF_mSmotmo9AXtPi8Wg

https://agresivnigameri.blogspot.com/p/blog-page_74.html?fbclid=IwAR0FrNUZ5MYqWRHeKmlU1g0_xWLWWRoXExYUVlDEIJ9eQmqbiyeiYDkCxMg