Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕК е приела временни мерки за гъвкавост на държавните помощи

20 март 2020 18:15, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 седмици, брой четения: 117
Европейски парламент

Временната рамка признава, че икономиката на ЕС преживява сериозни смущения

Европейската комисия обяви, че е приела временна правна рамка за гъвкавост по отношение на държавната помощ в контекста на епидемията от болестта COVID-19. Графикът признава, че икономиката на ЕС преживява сериозни смущения, предаде БТА.

За да се противопостави на това, ЕК предвижда пет вида помощ:

(1) Директни безвъзмездни средства, избирателни данъчни предимства и авансови плащания: държавите-членки ще могат да създадат схеми за отпускане на до 800 000 евро на дружество за справяне с неотложни нужди от ликвидност.

(2) Държавни гаранции за заеми, взети от компании от банки: Държавите-членки ще могат да предоставят държавни гаранции, за да гарантират, че банките продължават да предоставят заеми на клиентите, които се нуждаят от тях.

(3) Субсидирани публични заеми за дружества: държавите-членки ще могат да отпускат заеми с изгодни лихвени проценти на дружествата. Тези заеми могат да помогнат на предприятията да покрият непосредствените оборотни средства и инвестиционните нужди.

(4) Защитни мерки за банките, които насочват държавната помощ към реалната икономика: Някои държави-членки планират да надграждат съществуващите кредитни възможности на банките и да ги използват като канал за подкрепа на бизнеса - по-специално за малките и средните предприятия. Рамката ясно заявява, че такава помощ се счита за пряка помощ за клиентите на банките, а не за самите банки и дава насоки как да се гарантира минимално нарушаване на конкуренцията между банките.

(5) Застраховане на краткосрочни експортни кредити: Рамката въвежда допълнителна гъвкавост за това как да се докаже, че някои държави не са търгуеми рискове, като по този начин дава възможност за осигуряване на краткосрочна застраховка за експортни кредити от държавата, когато е необходимо.

Предвид ограничения размер на бюджета на ЕС, основният отговор ще дойде от националните бюджети на държавите-членки. Временната рамка ще спомогне за целенасочена подкрепа за икономиката, като същевременно ще ограничи негативните последици до равни условия на единния пазар.

Следователно временната рамка включва редица защитни мерки. Например, тя свързва субсидираните заеми или гаранции за бизнеса с мащаба на тяхната икономическа активност, като се позовава на техните сметки за заплати, оборот или ликвидност и използването на публичната подкрепа за оборотен или инвестиционен капитал. Следователно помощта трябва да помогне на предприятията да успокоят спада и да подготвят устойчиво възстановяване.

Временната рамка допълва много други възможности, които вече са на разположение на държавите-членки за смекчаване на социално-икономическото въздействие на огнището на COVID-19, в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ.

Рамката ще бъде въведена до края на декември 2020 г. С оглед гарантиране на правната сигурност Комисията ще прецени преди тази дата дали тя трябва да бъде разширена.

Повече информация можете да намерите в официалното съобщение за печата, публикувано от пресцентъра на Европейската комисия.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net