Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Руски олигарси изкупуват дихателните апарати, подготвят се с домашни клиники

23 март 2020 16:49, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди 2 седмици, брой четения: 91
Руски олигарси изкупуват дихателните апарати, подготвят се с домашни клиники

Руски олигарски започнаха да изкупуват апарати за командно дишане и да си правят домашни клиники, за да получат най-добрите грижи и условия в случай, че се заразят с коронавирус, пише руският портал за новини „Нюзру“.

Стигнало се е и до опашки, вече има списъци от чакащите за месеци напред.

В Русия за едно денонощие има нови 71 случая на положителни проби за COVID-19, като общо за страната те са 438, няма починали, а излекувалите се са 17. Кметът на Москва пък забрани на хората над 65 години и с хронични заболявания да излизат от домовете си до 10 април освен ако нямат неотложна нужда да го направят.

Редица ресторанти, театри и киносалони затварят врати, масовите мероприятия в руската столица са забранени, както и скупчването на повече от 50 човека на едно място.

Пред The Moscow Times милиардер разказва, че е купил апарат за командно дишане за около 20 хиляди евро и се опитва да се сдобие с още. Проблемът е, че желаещите са много и списъкът с чакащи е за 8 месеца напред, споделя още олигархът.

По официални данни в Русия в държавните болници има около 43 хиляди подобни апарати. Така на 100 хиляди жители средно се падат по 29 апарата, което е доста повече, отколкото в Италия, където на 100 хиляди има 8 подобни устройства. Експерти смятат обаче, че апарати за командно дишане са концентрирани само в най-богатите райони на Русия – в Москва и областта, както и в Санкт Петербург. Според официалната статистика там са 25% от всички устройства за механична вентилация.

Представители на няколко компании за продажба на апарати за командно дишане отчитат, че в последните седмици 30% от продажбите са били от частни лица.

Апарати за командно дишане в Русия се доставят основно от Китай, Италия и Германия, като последните две страни вече са забранили износа им.

От руското здравно министерство обясниха, че е безсмислено да се купуват апарати за командно дишане за домашна употреба, пише „Интерфакс“. Причините са, че при пневмония само лекар може да определи необходимо ли е включването на такъв апарат към лечението и то в болнични условия. Освен това за лечението на тежка пневмония са необходими и други медицински технологии, които се прилагат изключително и само в отделенията за реанимация и интензивна терапия.

Най-ниската цена за апарати за изкуствено дишане започва от около 3 хиляди евро, а най-скъпите са над 23 хиляди евро. Засега в Русия няма нито един заразен с коронавирус, поставен на командно дишане.

Лекарите са на мнение, че да се купуват по този начин апарати за изкуствено дишане е като да се презапасяваме с тоалетна хартия.

Няма как вкъщи да ви включим на изкуствено дишане, казват специалистите. Това трябва да се случи в контролирана среда, са категорични те.

Източник: "Бг войс"