Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕС започва преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония

25 март 2020 11:57, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 72
Европейският парламент

Председателят на комисията на ЕП по външни работи приветства решението на държавите членки да започнат преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония.

Председателят на комисията на ЕП по външни работи Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия) приветства решението на Съвета на ЕС да започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония:

„В разгара на кризата ЕС преодоля различията си и демонстрира истинска солидарност с нашите приятели и партньори. Приветствам закъснялото решение за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, като същевременно съжалявам, че трябваше да чакаме досега за тази важна стъпка.

 

Сега е моментът да продължим съвместната си работа по засилената методология за разширяването и заедно да следваме по-обхватната цел на интеграцията в ЕС, а именно осигуряването на мир, стабилност, солидарност и свобода в Европа. ЕС трябва също така да осигури подходяща, гъвкава и ефективна подкрепа по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

 

В контекста на извънредната ситуация с COVID-19 приветствам предложенията за разширяване на обхвата на Фонда за солидарност на ЕС, за да включи извънредни ситуации в сферата на здравеопазването, като същевременно настоявам той да бъде достъпен и за всички страни от Западните Балкани. Трябва да предприемем необходимите допълнителни действия за укрепване на системите за обществено здраве и смекчаване на социално-икономическите последствия от кризата с COVID-19 в Западните Балкани.“

 

Следващи стъпки

 

След като министрите на ЕС по европейските въпроси постигнаха споразумение във вторник, решението трябва да бъде одобрено и от държавните и правителствени ръководители в четвъртък.

 

Допълнителна информация

 

След като на срещата на върха на 17-18 октомври 2019 г. Европейският съвет за пореден път не успя да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония, Европейският парламент излезе с резолюция, с която изрази своето разочарование и подчерта, че и двете държави са изпълнили изискванията за започване на преговори за членство.

 

През февруари Европейската комисия публикува преработена методология за разширяване, която трябва да направи процеса на присъединяване към ЕС по-плавен, но и обратим, ако страните кандидати не изпълняват своите задължения. Страните членки на ЕС, които се противопоставиха на започването на преговори, също получиха допълнителни гаранции, че на основните области като съдебната система, правата на човека, публичната администрация, върховенството на закона, свободата на медиите, управлението и борбата срещу корупцията ще се обръща сериозно внимание.