Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Удължават мерките до 12 април

26 март 2020 11:19, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди 5 месеца, брой четения: 243
Удължават мерките до 12 април

Извънредните мерки у нас ще продължат до 12 април. Според заповедта на министър Кирил Ананиев, срокът за тяхното прилагане изтича на 29 март, но ръководителят на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски ще поиска той да се удължи. Още един заразен с коронавирус е регистриран у нас за денонощието. Така общо случаите в страната стават 243. Това обяви ген. Мутафчийски по време на сутрешния редовен брифинг.

Мерките за ограничение на заразата в страната остават същите с малки корекции. Така например всеки, който пристига в България независимо от коя държава, трябва да бъде под 14 дневна карантина. Това важи и за чужденците. До момента тази мярка се прилагаше за идващите от определени страни. Четирима пациенти в „Пирогов" са в тежко състояние и са интубирани, а двама от болните във ВМА са на ръба на дихателна недостатъчност, обяви ген. Венцислав Мутафчийски. Всички те имат съпътстващи заболявания.

Най-рискови от опасни усложнения на коронавирус са хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Ген. Мутафчийски припомни на хората да бъдат особено бдителни към симптоми като задух, посинели устни и висока температура. Той обясни, че маските задължително трябва да се поставят на болни, за да се спре разпространението на вируса. За медиците също те са задължителни, но за здравите-маските не носят защита. Има обаче една подробност, ако човекът е заразен с КОВИД-19, но все още няма симптоми, то тогава предпазното средство ще ограничи възможността да предаде вируса на други хора.

Отново бе поставен въпросът за бързите тестове.

Повод стана различният подход на държавите-така например в Румъния здравният министър обяви, че ще тества хората "от врата на врата", в Германия обаче не са привърженици на този метод. Физическо лице е дарило 1 млн. лв. за борбата с КОВИД-19 у нас, съобщи още ген. Венцислав Мутафчийски. Засега обаче името му няма да бъде оповестено, докато дарението не стане факт. Ръководителят на щаба апелира средствата да се превеждат по дарителнската сметка на МЗ.

Източник: "Клиника бг"