Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

МОН: Няма да има нулева учебна година, матурите могат да бъдат отложени

26 март 2020 11:31, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 седмица, брой четения: 87
МОН: Няма да има нулева учебна година, матурите могат да бъдат отложени

Министерството на образованието и науката не предвижда нулева учебна година. Това заяви пред Нова ресорният министър Красимир Вълчев.

От институцията отчитат, че учебната година няма как да бъде зачеркната, защото ще бъде покрита минималната задължителна част от учебния материал.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените нараства, а потвърдените смъртни случаи са три. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви.

Според министър Вълчев дистанционното обучение е започнало и протича „изненадващо приятно“.

„За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“, каза министърът.

Той потвърди, че електронната форма все още не е обхванала всички деца, като най-сложно е положението с учениците от малцинствени групи, както и тези, в чиито домове не се разполага с достатъчно техника. Вълчев все пак уточни, че учителите са били доста гъвкави в подходите си и са успели да включат децата в процеса чрез техните телефони и някои социални мрежи.

„Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към нови дати. Ако продължи до 13-18 април, може и да не ни се наложи промяна на изпити. От там нататък е възможно отлагането. Най-трудна е ситуацията с 12 клас, защото там е свързано с кандидатстването във висшите училища“, каза Вълчев.

МОН са влезли в контакт с други министерства на образованието за да почерпят опит от техните подходи, но по думи на Вълчев навсякъде са предпазливи и не бързат да действат.

Към момента учителите не поставят оценки, но отчитат активността и ангажираността на децата по време на дистанционното обучение. Това впоследствие ще бъде взето предвид при формирането на оценките.

"Свободна Европа"