Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Без върба на Цветница, правителствения самолет няма да лети до Израел

09 април 2020 13:46, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 142
Без върба на Цветница, правителствения самолет няма да лети до Израел

Светият Синод реши тази година да не изпраща църковна делегация до Йерусалим за взимане на Благодатния огън и да раздаде от този, който е останал в българската църква от миналата година. Това заяви Ловчанският митрополит Гавриил на извънредна пресконференция в Министерския съвет заедно с премиера Бойко Борисов. Решението е взето, за да се спестят разходи от изпращане на правителствения самолет и по-добре те да отидат за медиците, стана ясно от думите на дядо Гавриил.

Преди това министър-председателят отиде на крака при патриарха и владиците в сградата на Светия синод. Те обсъдиха мерките за безопасност, които църквата ще предприеме във връзка с опазването на здравето на населението по Великденските празници. Министър-председателят присъства на извънредното заседание на Синода.

Ловчанският митрополит Гавриил похвали премиера, че се е справил много добре по време на кризата и го поздрави от името на Синода, че се бори всячески с коронавируса и че спазва християнските традиции.

"Заслугата на тези, които управляват България в този случай е огромна. Благодарим им за тяхнта вяра в Бога", коментира Ловчанският владика по повод засега ниската заболеваемост у нас.

Синодът е решил във връзка със сложната епидемиологична обстановка на Цветница да не се раздават върбови клонки пред църквите, за да се избегне струпването на хора.

Вчера министър-председателят изрази опасенията си, че пикът на разпространението на заразата от коронавирус у нас ще е точно по време на Цветница и Великден.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. В момента пълзим бавно нагоре, но нагоре, нещо по-дисциплинирано, ако можем да направим", каза Борисов по време на брифинга на оперативния щаб в сряда. Той подчерта, че няма как да говорим за разхлабване на мерки сега, преди да минат две-три седмици и да се види каква ще бъде ситуацията след празниците.