Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проучване на "Галъп": Българите одобряват мерките на правителството

09 април 2020 14:50, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 месец, брой четения: 117
Галъп

Действията на правителството срещу вируса получават висока оценка, показва последното социологическо проучване на "Галъп Интернешанъл". 77% от българите приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса. 22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение.

Доверието в кабинета нараства по време на кризата - непосредствено преди кризата то е получавало подкрепата на 60% от анкетираните. Кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата, който в българския случай се допълва и от усещането за сравнително рано взети мерки.

Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми. 22% от запитаните, свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си. В 14% от случаите се споделя временно спиране на работа, а при 8% работният ден е намален. 9% казват, че дори са загубили работа, което е сериозен ръст спрямо предишните две седмици.

69% от пълнолетните българи в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса, като се забелязва ръст спрямо началото на извънредните мерки. Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало възможните размери на заплахата. 27% сега не се боят от вируса, при 38% в средата на март. Има и известен дял, които се колебаят.

В същото време 55% смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена, като дялът им бележи спад в сравнения с началото на кризата.

57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят. 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31% обаче смятат, че в утрешния свят ще има повече конфронтация.

78% са готови да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива.