Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Среща с неформалните лидери на кварталите "Надежда" и "Речица" се състоя във връзка с епидемията

24 април 2020 21:41,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 654

Среща с неформалните лидери на местните общности в сливенските квартали „Надежда“ и „Речица“ се проведе на 24 април по инициатива на областния управител Чавдар Божурски. В нея участваха кметът на община Сливен Стефан Радев, директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков, ръководителят на дирекцията за надзор на заразните болести в РЗИ д-р Даниела Калева, здравни медиатори, пастори, общественици, ръководители на центровете за административно обслужване в двата квартала. Целта бе да се обединят усилията на здравните власти, общинските и държавните институции и на населението в борбата срещу разпространението на коронавируса. Срещата се проведе в бившия киносалон в сградата на ОД на МВР, заради възможността да се осигури необходимата физическа дистанция между участниците съгласно разпоредените мерки.

Събитието бе предизвикано от факта, че от 36-те хоспитализирани пациенти, една трета са от "Надежда" и една трета - от район в "Речица". Рискът от пренасянето на заразата и концентриране на случаите там е особено сериозен заради голямата гъстота на населението. На срещата бяха дадени разяснения за заболяването и голямата опасност от разпространението му. В двата квартала, по препоръка на здравните власти и с решение на Областния кризисен щаб, ще бъдат карантинирани и контактните лица, които живеят на един или съседни адреси. Кметът и областният управител се обърнаха към актива на местните общности за съдействие да подпомогнат организирането на разяснителна кампания и да обединят хората в разбирането, че противоепидемичните мерки, включително и назначените задължителни домашни карантини, трябва стриктно да се спазват. Директорът на ОД на МВР отбеляза, че осъществяваният контрол е в името на здравето на населението. През пропускателните пунктове в квартала ще се разрешава преминаването, освен до работното място, по неотложни причини, като закупуване на лекарства, посещение на лекар, закупуване на хранителни продукти. Няма да се допуска безцелно движение и събирането на групи. По време на разговора представителите на „Надежда“ и „Речица“ поставиха конкретни въпроси, свързани с механизма на инфектиране, мерките за предпазване, бяха обменени мнения за проблемите, свързани с изпълнението на мерките.

И двете страни ще обединят усилия за намаляване на напрежението и спазване на противоепидемичните изисквания, като си сътрудничат и координират действията си.