Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Невероятните истории на животни, спасили човешки живот

17 май 2020 12:15, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди 2 седмици, брой четения: 125
Гълъбът Шер Ами

Още от древни времена невероятно интересни животни винаги са вървели редом до хората и често са играли важна роля в създаването на човешката история. Някои от тях имат изумителни способности, на други инстинктът им за самосъхранение е впечатляващ, трети притежават ослепителна окраска, а четвърти са изпълнили велики дела.

Случаите, в които животни са доказвали своята интелигентност, благодарение на която са спасили човешки животи, не са един и два. Също като хората, тези представители на фауната имат постижения, за които да говори цял свят и които се помнят векове напред. Те са примери за храброст, но и за поука на човеците.

Обикновено гълъбче например спасява от гибел цял батальон войници. То успява да достави писмо със зов за помощ, макар че е ранено –лети без едно краче и почти напълно сляпо.

За този подвиг е наградено като човек – с бойна награда, а телцето му днес се съхранява в един военен музей. Гълъбчето герой носи името Шер Ами. То е подготвено от британски експерти и е записано като войник в Корпуса за връзка с американската армия във Франция.

През 1918 г., по време на жестоката битка в гората при Аргон, Шер Ами спасява 194 британски войници. От батальона привързват на лявото му краче записки с точните координати на батальона.

Немците забелязват гълъба и откриват огън по него. Шер Ами е ранен, но кървящ и ослепен, продължава да лети 40 км и стига до щаба на дивизията. Храбрият гълъб спасява живота на войниците и се превръща в героя на 77-а британска стрелкова дивизия.

Лекари се опитват да спасят ранената птица. Не могат да върнат зрението й, но слагат на Шер Ами дървена протеза на крачето. Когато започва да се възстановява, птицата е качена на американски кораб под личната опека на ген. Пършинг.

Гълъбът е награден с френския Военен кръст за храброст и със златен медал от армията на САЩ. Умира през 1919 г. и е препариран. Днес може да бъде видян в Смитсонския музей.

Шимпанзето Хам е първият примат, летял в Космоса, като през 1961 г. изпреварва Юрий Гагарин с точно 10 седмици. Той е първият човекоподобен, който вижда синята планета. По това време това е бил начинът да се тества дали капсулата ще бъде безопасна и за човешкия екипаж.

Хам изпълнява задачата си успешно, а корабът се приводнява в Атлантическия океан. Приматът е бил дехидратиран и изтощен, но му дали ябълка и това го е зарадвало.

Роден през юли 1956 г., Хам е едва на 3, когато пристига във военната база „Холоман“ през 1959 г. Той е качен на капсулата „Мъркюри“, обучен да управлява само един лост. Обучението му и костюмът му помагат да се завърне на земята без никакви наранявания, само с ударен нос. Хам живее щастливо цели 17 години и умира през 1983 г.

Глиганът Тирпиц станал талисман на британския крайслер „Глазго“ през Първата световна война. Първоначално той бил качен на борда на немския крайслер „Дрезден“ до март 1915 г. И когато „Дрезден“ е ударен и започва да потъва, останалият последен на борда му Тирпиц в уплахата си скача в морето. Британски матроси го забелязват и спасяват животното на борда на „Глазго“.

Именно те го кръщават Тирпиц, по името на известния адмирал, получил Железен кръст, защото последен напуска потъващия си кораб. Глиганът става талисман на матросите от „Глазго“, а по-късно е преведен в една артилерийска школа до Портсмут. След края на войната е продаден на аукцион като… месо за баснословна сума. Главата на Тирпиц обаче и до днес се съхранява в Имперския военен музей в Лондон.

„Непотопяемият Сам“, така кръстили черно-белия котарак, който преживява гибелта на три бойни кораба по време на Втората световна война.

Сам става известен, след като се спасява при потъването на немския кораб „Бисмарк“. Матроси го качват на британския авионосец „Арк Роял“. След гибелта на авионосеца героичният котарак отново е спасен, но този път го оставят на брега, където доживява края на дните си, като умира от старост през 1955 г. в дома на моряк от Белфаст. Образът му обаче остава в картините на няколко военни художници като символ на храброст и днес неговите портрети се съхраняват в Националния морски музей на Гринуич.

Питбулът Стъби – кучето сержант – е първото куче, служило в редиците на САЩ през Първата световна война. При участието си в 4 офанзиви и 17 битки, Стъби на няколко пъти е раняван. Завръща се в САЩ през 1918 г. и е награден с множество медали.

Сибирското хъски Балто през 1925 г. през ужасяваща снежна виелица, силни ветрове и смразяващ студ от минук 53 градуса пренася с впряга си в Ноум, Аляска, серум срещу дифтерит, като така спасява живота на 10 000 души.

Статуята на Балто се намира в Сентрал парк, Ню Йорк.

"Бг войс"

Снимки

Шимпанзето ХамГлиганът Тирпиц„Непотопяемият Сам“Питбулът СтъбиСибирското хъски Балто