Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Продължава разследването на влаковия инцидент край Нова Загора

17 май 2020 14:27, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 316
Нова Загора

Предстоят проби на стрелка номер 20 в района на гара Нова Загора, за да се разбере дали тя е в основата на инцидента, при който в петък в района на гарата дерайлираха 10 вагона от товарен влак. Това обяви пред "24 часа" Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване и ръководител на Специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт, който започна проверка на място.

"Няма пострадали хора, щетите са само материални, но големи. Разпилян е ценен товар на канадска фирма, а поне половината от дерайлиралите вагони, всеки от които струвал по 100 хиляди евро, стават само за скраб", смятат от фирмата, собственик на влака. Предстои мястото да бъде разчистено с помощта на големи кранове.

Заради катастрофата движението на влаковете през гара Нова Загора по линията София - Бургас през Пловдив бе спряно до 8 часа и 5 минути в петък, след което бе възстановено по един от гаровите коловози. През това време няколко влака трябваше да минат по заобиколен маршрут и закъсняха на крайните си гари.

При инцидента са повредени и около 200 метра железен път и стълб от електрическата мрежа. Част от вагоните са се обърнали върху първи коловоз на гарата в Нова Загора, на който преди години се композираше пътническият влак Нова Загора - Симеоновград, който обаче е спрян от края на октомври 1999 година.

Според Бойчо Скробански към 3,20 часа през гара Нова Загора е трябвало да премине транзит товарен влак на частната фирма "DB карго" с английски дизелов локомотив и 25 вагона с общо тегло 1150 тона, който превозвал меден концентрат от Челопеч за износ през пристанището в Бургас. Композицията навлязла в района на гарата по график със скорост около 65 километра в час, която е допустима според уточнението на експерти. Дежурният ръководител на движението задал на влака да премине по четвърти коловоз транзитно към Бургас.

В един момент се скъсал винтов спряг между четвърт и пети вагон, а след това - и винтовият спряг между пети и шести вагон. В този момент през стрелката минал петият вагон, след което тя по неясни засега причини се обърнала и насочила влака не по зададения четвърти коловоз, а по трети. Тази внезапна смяна на посоката вероятно станала причина да се обърнат 10 вагона, всеки от които тежи пълен по около 84 тона и има голяма инерционна маса. Машинистите усетили лашкането и веднага спрели композицията, която се скъсала след петия вагон.

В Нова Загора коментират, че съоръженията по железния път тук са нови, ремонт е правен преди около 4 години. Започналото досъдебно производство ще трябва да установи дали причина за инцидента е технически проблем или човешка грешка.

Източник: Радио 999