Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България стартира нова национална програма на фона на пандемията за насилието над жени и деца

18 май 2020 14:09, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 116
........................................................

България прие национална програма за превенция и защита на жените и децата от домашно насилие. Програмата отговаря на решаваща нужда, тъй като неправителствените организации (НПО) регистрират увеличение на насилието над жени и деца от началото на пандемията COVID-19.

Едно от основните предизвикателства за предотвратяване на насилието е липсата на координиращ орган, обединяващ както правителството, така и гражданското общество.

По-добрата координация между всички институции, преглед на конкретни случаи на насилие и търсене на най-добрите начини за справяне с тях са част от задачата на програмата.

 

Скорост на домашно насилие по време на COVID-19

В България СЗО работи в тясно сътрудничество с правителствените институции и с организации за подкрепа на жените, като неправителствената организация Animus, която ръководи телефонни линии за жени и деца, както и защитни убежища за жертви на насилие.

„В България 7 жени са загубили живота си в ръцете на партньор или член на семейството, откакто са въведени мерки за задържане на COVID-19. Националната телефонна линия за деца, която предлага информация, консултации и помощ на децата по телефона, получи 80 сигнала за родител, който малтретира сам друг родител през март, според министъра на вътрешните работи. Това показва, че насилието над жени и деца се е удвоило в сравнение с месеците преди пандемията “, казва д-р Михаил Околийски от Държавния офис на СЗО в столицата София.

В момента СЗО и Animus провеждат съвместна кампания за застъпничество и повишаване на осведомеността за насърчаване на значението на поддържането на услуги за жени и деца, жертви на насилие по време на кризата COVID-19, и извънредното положение, което трябва да продължи до 13 май.

 

Насилието остава несъобщавано

През 2016 г. България прие Закона за равенството между жените и мъжете и също така измени своя наказателен кодекс, така че да включва дебнене, психологическо насилие и някои елементи на принудителен контрол.

Изнасилването в рамките на брака не е изрично криминализирано в ревизираната версия на наказателния кодекс и България има една от най-ниските нива на докладване на насилие над жени и деца в Европейския съюз.

Според оценките на Центъра за изследване на демокрацията за 2015 г. около 70–80% от случаите минават под радара. При жените от ромски произход процентът на неотчитане е 90% поради страх и липса на семейна или институционална подкрепа. В момента СЗО преразглежда оценките за насилие на интимни партньори в България и във всички държави-членки на СЗО.

СЗО публикува насоки за създателите на политики и националните здравни системи относно действията, които могат да бъдат предприети за справяне с насилието над жени по време на отговора на COVID-19, изготви набор от въпроси и въпроси относно насилието над жени по време на пандемията и разработи информационен лист заедно с UN Women за събирането на данни за насилието над жени и момичета по време на COVID-19.

Източник: СЗО
Снимка: pixabay.com