Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На мама или на татко? Учените откриха на кой от родителите децата приличат повече

19 май 2020 08:37, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 седмица, брой четения: 162
На мама или на татко? Учените откриха на кой от родителите децата приличат повече

Мама или татко? Учените откриха на кой от родителите децата приличат повече.

Развитието на детето е по-силно зависимо от гените на бащата, отколкото на майката. Здравето, външният вид и човешкият живот се определят главно от бащинската част на генома. Майката не е толкова активна, но именно тя очевидно е важна за еволюцията.

 

Бащински принос

Генетично всеки бозайник, включително хората, по-скоро прилича на бащата, отколкото на майката, твърдят изследователи от университета в Северна Каролина (САЩ ). Въпреки, че и двамата родители предават едно и също количество генетичен материал, бащата има по-силен ефект върху развитието на тялото на детето.

Учените стигнаха до това заключение, изучавайки геномите на мишки, развъждани чрез кръстосване на диви и лабораторни популации. Специалистите измерват нивото на генна експресия в различни тъкани и след това ги сравняват с копия на родителска ДНК. Оказва се, че части от генома, получени по мъжката линия, са по-активни в 80 процента от случаите. И така, те в по-голяма степен определят какво ще бъде потомството.

Авторите на работата отбелязват, че това може да бъде вярно за всички бозайници, включително и за хората.

Учените: вариациите на ДНК не обясняват наследяването на всички черти на родителите.

Малките вариации и мутации в ДНК на родителите от двата пола не са в състояние да обяснят целия набор от черти, които детето наследява от майка си и баща си, което показва значителната роля на екстрагенетичното наследяване в еволюцията на хората и другите животни.

 

Колко дълго ще живеем?

Продължителността на живота на децата до голяма степен зависи от ДНК на бащата, смятат немски изследователи. Факт е, че с възрастта работата на гените може да се промени при всеки човек. По различни причини (те се наричат ​​епигенетични) - поради продължителен стрес, глад или радиация - така наречените метилови групи, химични съединения, които влияят на генната експресия, се присъединяват към нуклеотидите. В резултат на това някои стават по-активни, докато други, напротив, мълчат. Ясно е, че това се отразява на тялото на бащата, но, както се оказа, потомството наследява отделни участъци от ДНК заедно с метилови групи. И най-вече тези, свързани с продължителността на живота.

Учените наблюдават две групи мишки. Някои са заченати от по млади животни, други от възрастни мишки. Животните от първата група остаряват по-бавно и умират два месеца по-късно от връстниците си.

Учени: възрастта и навиците на бащата влияят на здравето на децата му

Мащабен анализ и сравнение на резултатите от мониторинга на здравето на децата и техните родители показа, че възрастта на бащата и лошите му навици допринасят най-много за появата на малформации и генетично причинени заболявания.

Сравнението на проби от бащин сперматозоид и потомствена тъкан показа, че животните, заченати от по-възрастни мъжки, наследяват епигенетичните промени на техните родители. Освен това, подобни модели на метилови групи са били разположени върху гени, които влияят на продължителността на живота и са свързани с патологии, свързани с възрастта.

Авторите на изследването смятат, че това се отнася и за хората, тъй като описаният механизъм се счита за основен за всички бозайници.

Американските учени обаче твърдят, че напредналата възраст на бащата към момента на зачеването, напротив, гарантира на неговото потомство дълъг живот. Те анализирали над хиляда и петстотин ДНК на хора от две поколения. Теломерите - крайните части на хромозомите - при децата заченати от по-възрастни родители по правило живели по-дълго. И според предишни изследвания, колкото по-дълги са теломерите, толкова по-дълго ще живее човек.

Също така, от бащите може да се наследи предразположението към сърдечно-съдови заболявания, макар и само от синовете. Факт е, че гените, отговорни за склонността към инфаркти и инсулти, най-вероятно са на Y-хромозомата.

Учени от университета в Лестър ( Обединеното кралство ) анализираха ДНК на три хиляди британци и установиха, че 90 процента от Y хромозомите принадлежат или към хаплогрупа I, или към хаплогрупа R1b1b2. Сред носителите на първите рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е 50 процента по-висок от този на всички останали мъже. Това вероятно се дължи на начина, по който Y хромозомата влияе върху функционирането на имунната система.

Освен това бащата е в състояние да предаде на децата си от двата пола склонност към шизофрения. Колкото по-възрастен е родителят, толкова по-голям е шансът да се разболее. Анализ на данните на повече от 87 хиляди души показа : сред тези, чиито бащи са били на повече от 50 години към момента на раждането, вероятността децата им да заболеят от шизофрения е три път ипо-висока.

 

Учените са идентифицирали и гени, отговорни за риска от сърдечни заболявания

Учените са идентифицирали 95 гена в човешката ДНК, които влияят на липопротеините в кръвта, които могат да бъдат използвани за разработване на нови терапевтични лекарства за предотвратяване на развитието на сърдечни заболявания, според двама изследователи, публикувани в списанието Nature.