Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD EPYC процесори влизат в машина за изкуствен интелект на Nvidia

20 май 2020 11:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 53
AMD-logo

AMD продължава да разширява своето присъствие в сегмента на високопроизводителните изчислителни среди. Компанията съобщи, че 2-ро поколение AMD EPYC™ 7742 процесори ще се използват в новата система за изкуствен интелект и машинно самообучение DGX A100 на Nvidia. Всяка DGX A100 машина ще разполага с по два AMD EPYC™ 7742 процесора с общо 128 ядра, работещи на 2,25 GHz (базова) и 3,4 GHz (макс.boost) честоти. Освен

 

Освен в системите DGX-A100, сървърните чипове AMD EPYC присъстват в следните суперкомпютри по света:

 

• Суперкомпютърът ‘HAWK’ в Щутгарт: Този суперкомпютър ще помага на учени и инженери в изследването на сложни събития и обработката на големи обеми данни. Hawk е HPE Apollo 9000 система, една от най-бързите суперкомпютри в света, и най-бързата суперкомпютърна конфигурация за общи цели в Европа, също снабдена с 2-ро поколение AMD EPYC процесори.

• BIG RED 200: Университетът в Индиана получи най-бързия суперкомпютър в Щатите притежаван от университет, предназначен за научни и медицински изследвания и разработки в посока изкуствен интелект. Big Red 200 се „задвижва“ от 2-ро поколение AMD EPYC процесори и следващо поколение NVIDIA Tensor Core GPU.

• NEC SX-AURORA TSUBASA: Компанията NEC е избрана от немската служба за метеорологични прогнози Дойчер Ветердийнст (Deutscher Wetterdienst, DWD), за да изгради необходимата система на стойност 50 милиона евро. Базираният на 2-ро поколение AMD EPYC процесори векторен суперкомпютър се очаква да бъде 6 пъти по-бърз от текущия суперкомпютър на ведомството и по-мощен от използваните системи в аналогичните служби на Великобритания и Франция. NEC SX-Aurora TSUBASA ще поддържа DWD с мониторинг, анализ и прогнози на метеорологичните и климатичните процеси, и ще е в основата на сложни предвиждания и предупреждения за интензивни метео-събития с възможни тежки последствия. Повече подробности - тук.

• EULER VI: Технологичният университет в Цюрих използва 2-ро поколение AMD EPYC 7742 в своята система Euler VI.

• DELL EXPANSE: Суперкомпютърният център в Сан Диего, САЩ, избра Dell Technologies за изграждане на своя суперкомпютър от следващо поколение, наречен Expanse. Системата се очаква да заработи в средата на 2020 г. Тя ще бъде съставена от Dell EMC PowerEdge сървъри с 2-ро поколение AMD EPYC и ще има пикова производителност от 5 petaflops. Предназначена е за изследователи в области като астрономия, молекулярна динамика, машинно самообучение и изкуствен интелект.

• CRAY ARCHER2: Cray и Hewlett Packard Enterprise (HPE) получават поръчка за 48 милиона евро за разширяването на високопроизводителната изчислителна инсталация на Великобритания със суперкомпютъра Shasta от следващо поколение. Той ще носи името ARCHER2 и ще бъде снабден с Slingshot междусистемна връзка, Cray ClusterStor високопроизводителен сторидж и Cray Shasta софтуерна платформа. В него ще работят 2-ро поколение AMD EPYC чипове, които ще допринесат ARCHER2 да бъде 11 пъти по-производителен от своя предшественик ARCHER. ARCHER2 ще бъде първата Shasta система в EMEA и втората в световен мащаб за академични изследвания.

• CRAY VULCAN: Ведомството за атомни оръжия на Великобритания избра Cray и Hewlett Packard Enterprise (HPE) за изграждане на Cray Shasta конфигурация за отбранителната система на Обединеното Кралство. Vulcan ще е с изчислителна мощ от 7 petaflops и ще е снабдена с 2-ро поколение AMD EPYC процесори.

• JOLIOT-CURIE: GENCI и Atos анонсираха своя първи суперкомпютър с AMD EPYC 7H12 процесори. Системата Joliot-Curie е базирана на Atos BullSequana XH2000 решение, а производителността й ще надхвърли 5 petaflops. Повече подробности - тук .

• Суперкомпютри ATOS BULLSEQUANA XH2000: Компанията Atos получава поръчка от Метео Франс за два BullSequana XH2000 суперкомпютъра базирани на 2-ро поколение AMD EPYC. Новите системи ще вдигнат 5-кратно изчислителната мощ на Метео Франс, като всяка от тях ще обработва над 10 трилиона операции в секунда, което ще постави инсталацията сред най-мощните метеорологични суперкомпютри в света.

• CRAY HPC11: Военновъздушните сили на САЩ заедно с Националната лаборатория Оук Ридж са избрали Cray за доставка на Cray Shasta суперкомпютърна система. Поръчката е на стойност 25 милиона долара. Суперкомпютърът HPC11 ще осигурява по-надеждни метео-прогнози за военновъздушните сили и армията на САЩ, и ще е снабден с 2-ро поколение AMD EPYC чипове.