Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пътуване до Гърция без тестове и карантина от 15 юни

21 май 2020 14:45, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 седмица, брой четения: 116
Пътуване до Гърция без тестове и карантина от 15 юни

Гърция ще се отвори за чуждестранни туристи от 15 юни, каза гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в рамките на представянето на правителствения план за рестартиране на туризма и икономиката, съобщи телевизия Скай.

Теохарис даде балканските страни и конкретно България за пример за страни, които ще бъдат от първите, с които Гърция ще възобнови туристическия поток.

От летищата на страната ще бъде отворено първоначално атинското "Елефтериос Венизелос", а от 1 юли - и останалите летища.

До края на май в сътрудничество с комисията от епидемиолози ще бъде определен списък на първите страни, към които ще се отвори Гърция.

Теохарис подчерта, че няма да се изисква предварително никакъв тест за влизане в страната, нито посетителите ще бъдат поставяни под карантина, но гръцката страна ще има право при необходимост да изисква даването на проба за епидемиологични цели.

Либерализирането на режима ще започне от страни с добри епидемиологични показатели. Други критерии, които ще бъдат взети предвид, са автомобилен достъп, самолетни полети до средни разстояния, наличие на гръцки общности в страните.

Ако нещата продължат да се движат, както досега, сигурни сме, че страни от Балканите до Балтийско море, например България, ще са от първите страни, с които ще можем да възстановим връзката си

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви удължаване на правителствената програма за подпомагане на бизнеса до юли и целеви намаления на данъци като част от план за съживяване на туризма и други сектори, засегнати от пандемията на коронавируса, съобщи в. „Катимверини“.

Намаленията на данъците включват намаляване на ДДС в цените на обществения транспорт, цените на билетите за кино на открито, кафе и безалкохолни напитки до 13 процента от 24 процента от 1 юни до 31 октомври.

„Никога не съм крил факта, че борбата за живот ще има тежко икономическо въздействие. Освен това в целия свят цената вече е огромна “, каза той в телевизионно обръщение.

„Специално за Гърция рискът вероятно е по-голям. Не само защото кризата удря ключови сектори като туризма и ресторантьорството. Но и защото пандемията спря курса на страната във време, когато тя бързо навлизаше в пътя на развитие “, добави той.

Мицотакис отбеляза, че януари и февруари са били „отлични месеци“ за гръцката икономика, но „сега изглежда, че са толкова далеч“.

„Следователно ние трябва да хванем нишката на прогреса, за да може от състоянието на модел в защитата срещу вируса да се превърнем в модел на връщане към просперитет.“

Правителството също ще субсидира заплатите и осигурителните вноски за работниците в туристическия сектор и ще изплаща обезщетения за безработица на сезонни служители, които няма да бъдат наети тази година.

Премиерът също обяви, че туристическият сезон ще започне официално на 15 юни, а международните полети на 1 юли. Здравните служители ще провеждат проби за коронавирус на летището.

pariteni.bg