Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

116 години ФИФА - ето някои факти

21 май 2020 17:53, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 164
Футбол

На 21 май 1904 г. във френската столица Париж представители на футболните асоциации на Франция, Белгия, Дания, Холандия, Испания, Швеция и Швейцария подписват документите, с които официално е учредена най-голямата футболна асоциация в света, чиято основна цел е създаването на по-малките асоциации да бъдат национални представителства на страните по света. През 2020 г. 211 национални асоциации са членове на ФИФА.

Международната футболна асоциация е основател на най-голямото спортно събитие в света - Световната купа. Началото на турнира е поставено през 1930 г., а Уругвай е избран за домакин. На финала Уругвай спечели с 4: 2 над Аржентина и стана първият световен шампион по футбол, както и първият домакин, спечелил турнира.

В историята на Световната купа най-много пъти титлата е спечелена от Бразилия - 5 пъти, а Германия и Италия са били световни шампиони 4 пъти. Само два пъти отбори от Бразилия, Германия, Италия или Аржентина не успяха да стигнат до финала, както беше по време на Световното първенство през 2010 г. в Южна Африка, когато Испания се изправи срещу Холандия в последния мач и през 2018 г. в Русия, когато Франция победи Хърватия.

Финалът на Световната купа през 2002 г., когато Бразилия за последно спечели Световната купа, беше наблюдаван от 1,1 милиарда души, което го направи най-гледаното спортно събитие в историята.

Освен Европейското първенство по футбол, УЕФА (Съюз на европейските футболни асоциации - Европа) е и организатор на най-престижния футболен турнир за клубни отбори - Шампионската лига. Всички държави-членки на УЕФА участват в него, като най-успешен е Испания, чиито отбори са печелили клубния турнир 18 пъти.

От 1993 г. най-пламенните футболни фенове се наслаждават на компютърната игра FIFA, тъй като това е единственият футболен симулатор, който има официален лиценз от Международната футболна асоциация. Компютърната игра е едно от най-продаваните заглавия в историята на игрите, като всяка година излизат нови версии на играта. FIFA 2020 е 27-ото издание на играта и към днешна дата се играе от над 10 милиона души всеки месец.

Най-големият корупционен скандал в новата история на ФИФА се разигра на 21 декември 2015 г., когато Комитетът по етика на ФИФА реши да отстрани за осем години от футбола президента на Международната федерация по футбол (ФИФА) Джоузеф Блатер и ръководителя на Съюза на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Мишел Платини за незаконно получаване на трансфер от 2 милиона швейцарски франка, който Платини взе от Блатер през 2011 г.

През 2019 г. Мишел Платни беше арестуван за разпит по подозрение за корупция, свързана с избора на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година.

За последните 25 години футболът се превърна в най-популярната игра. Той се превръща в тема и фактор за много други области освен спорта - обществото, търговията и политиката. Тя е част от индустрията за свободното време, отваряйки нови пазари за себе си и за бизнеса по целия свят.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com