Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Инж. Павлин Костов: През май и юни абонати на ТЕЦ Сливен ще плащат 9 лв./куб.м. за топла вода

22 май 2020 08:24, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди 3 дни, брой четения: 116
Инж. Павлин Костов: През май и юни абонати на ТЕЦ Сливен ще плащат само 9 лв./куб.м. за топла вода

Абонатите на Топлофикация Сливен ще плащат през летните месеци, май и юни, само 9,00лв./куб.м за топла вода. Това обяви в интервю директорът на дружеството инж. Павлин Костов.

Според него това е една много добра промоционална цена, отчитайки факта ,че много от хората са изпаднали в затруднено положение заради икономическите последствия от пандемията COVID 19 и желанието е по този начин да са солидарни с клиентите си. Освен това достъпната топла вода и личната хигиена е един от най-добрите начини за справяне с тази заразна болест.

 

- Как ще се извършва отчетът след като бе отменено извънредното положение?

 

- Ние преминахме изцяло на самоотчет на водомерите, топломерите и разпределителите. Започнахме тази практика по време на извънредното положение. Видяхме, че се приема добре от абонатите ни и взехме решение да работим по този начин и занапред. Смятаме, че това е едно улеснение за тях. Всеки сам вече прави отчет, който ни се изпраща от 26 на текущия месец до 5 число на следващия месец.

Ако абонат има повече от 2 водомера за топла вода и 6 топлоразпределители, е необходимо да попълни и изпрати два пъти формата за самоотчет. Данните могат да се подават чрез нашата интернет страница или по Вайбър.

 

- Летните месеци са периодът, през който правите големите си ремонти. Чуха се предложения да бъдат отменени заради ситуацията, в което се намираме. Как ще коментирате?

 

- Както и Вие казахте, правим планираните си ремонти точно през лятото, защото по този начин не затрудняваме абонатите ни. Парното е спряно и ние можем да работим по оптимизация на топлопреносната ни мрежа и абонатните станции.

Тази година имаме вече изготвен план и ще се опитаме да го реализираме, без да създаваме неудобство на клиентите ни. Ще се съобразим с пандемията, но където има належаща нужда за ремонт, не можем да си позволим да не го направим. Това би създало по-сериозни проблеми по време на следващия отоплителен сезон. Профилактиката на съоръженията и топлопреносната мрежа е от особена важност, за това да минимизираме възможните аварии през зимата.

 

- Възможно ли е да има забавяне на плановите ремонти заради COVID 19?

 

- Напълно е възможно, защото при нас продължават да се спазват мерките за безопасност и една от тях е екипите ни да работят на смени. Редуцирането на служителите с цел да няма струпване, може да доведе до забавяне на ремонтните дейности.

е се опитаме да бъдем гъвкави и да се справим в този състав за кратко време с най-належащите. За нас е важно през зимата абонатите ни да има парно и топла вода.

 

- Отчитате ли увеличение на абонатите Ви за разлика от предходния сезон?

 

- Към момента абонатите на Дружеството са около 14 хиляди, с тенденция за нови заявки за присъединяване към топлопреносната мрежа. За нас е приоритет устойчивото развитие на Топлофикацията, както и да предлагаме добри услуги, от които нашите клиенти остават доволни.