Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕП подкрепя местните власти, които се борят с последиците от пандемията

22 май 2020 10:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 79
Европейският парламент

Освен основните дейности на Парламента, председателят Д. Сасоли предложи подкрепата на ЕП на местните власти в Страсбург, Брюксел и Люксембург, предоставяйки пакети с храна, подслон и център за тестване на COVID-19.

 

Настоящите предпазни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 не повлияха на капацитета на Европейския парламент да осигури законодателните, бюджетните и контролните функции на институцията.

 

Освен основните си дейности, Европейският парламент се свърза с местните власти в трите града, където се намира основният му сграден фонд, за да предложи подкрепата си за справянето със социално-икономическите последици от кризата. В резултат на това се сключиха различни споразумения с местните власти във връзка с техните конкретни искания и нужди.

 

„Всички участваме в тази извънредна ситуация, която засяга живота на хората. Тази криза трябва да подтикне всички нас, включително и институциите, да дадем добър пример“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

 

Брюксел

 

Благодарение на своите логистични служби Европейският парламент осигурява около 7000 пакета с храна седмично от 14 април, които се разпределят на нуждаещите се в сътрудничество с различни благотворителни асоциации: Resto du Coeur Saint Gilles, DoucheFLUX, Червения кръст, MotherTeresa и CPAS Ixelles. Парламентът също така започна да доставя храна за медицинския персонал в болница „Сен Пиер“.

 

В допълнение, 100 уязвими жени са получили убежище в сградите на ЕП в Брюксел. Общинската хуманитарна спешна служба на регион Брюксел управлява напълно оборудваните съоръжения в сградата „Хелмут Кол“ на ЕП от 29 април. Парламентът също така осигурява храна за тези жени седем дни в седмицата, в кафетерията на сградата, която беше реорганизирана с цел спазване на всички предпазни мерки.

 

Европейският парламент също така предостави на разположение част от своя автомобилен парк за превоз на запаси и доставка на храна на медицински сестри и лекари.

 

Страсбург

 

Парламентът си сътрудничи с местния Червен кръст в координация с град Страсбург и осигурява 500 пакета с храна на ден, седем дни в седмицата за хора в нужда.

 

В съгласие с префектурата Бас-Рейн, на 11 май в сградата на ЕП „Луиз Вайс“ в Страсбург беше отворен скринингов център за COVID-19. Четири медицински диагностични лаборатории от региона са отговорни за провеждането на тестове на гражданите, а дейностите се контролират от Регионалната здравна агенция на Гранд Ест (ARS) и префектурата Бас-Рейн. ЕП също така предоставя своя автомобилен парк за превоз на стоки, ако е необходимо.

 

Люксембург

 

ЕП си сътрудничи с местните асоциации Абригадо, Каритас и Червения кръст и осигурява 500 пакета с храна на ден, седем дни в седмицата за хора в нужда. Преместваемите преводачески кабини (със стъклени прозорци) на ЕП също са предоставени на старчески дом в Бетембург, за да могат жителите на града да видят своите роднини без риск от заразяване след дългите седмици на ограничителни мерки.

 

За медиите: контакти и аудиовизуални материали

 

Важно е да се отбележи, че докато Европейският парламент предоставя своите помещения, самите инициативи се управляват от местните власти и организации. Ако медиите имат нужда от допълнителна информация, може да се свържат директно с тях.

 

За да бъде отдадено максимално уважение към работата на местните организации и да се избегне нарушаване на услугите, които те предоставят или тяхната поверителност, Мултимедийният център на Европейския парламент предоставя достъп до колекция от снимки и видео материали на инициативите в Страсбург, Брюксел и Люксембург, които могат да бъдат изтеглени и са готови за свободно ползване.

 

Полезни контакти

 

Списък с контакти на местните власти, с които Европейският парламент си сътрудничи за справяне с кризата на трите си работни места:

 

http://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20200520RES79531/20200520RES79531.pdf

 

Пакет с аудиовизуални материали

 

Мултиедийният център на Европейския парламент предоставя достъп до колекция от снимки и видео материали на инициативите в Страсбург, Брюксел и Люксембург, които могат да бъдат изтеглени и са готови за свободно ползване:

 

http://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20200520RES79532/20200520RES79532.pdf