Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Главоболие и липса на подкрепа мъчат българчетата

23 май 2020 10:54, Гергана Папазова (Сливен Медиа)
Излъчване: Сливен Медия преди около 1 седмица, брой четения: 93
Главоболие и липса на подкрепа мъчат българчетата

Психичното здраве на юношите е водещ проблем в Европа, а данните за България са притеснителни. Това става ясно от доклад на СЗО за здравното поведение на децата между 11-15 година. Повишава се стреса свързан с училището, като българчетата страдат от изнервеност, главоболие и раздразнителност. Притеснително е и че част от тях не усещат подкрепа от страна на семействата си и приятелите си. Същевременно тийнейджърите ни са на водещи позиции по пушене, пиене и ранен старт на полов живот.

Юношите ни на 15 години са на второ място в Европа по показателя две или повече здравословни оплаквания повече от един път седмично. 11- годишните са на четвърто място, а 13-годишните – на осмо. Множествените здравословни оплаквания варират от 40% при 11-годишните до 57% при 15-годишните. При тях се наблюдава повишение спрямо 2014 г., като това се дължи на значителното им увеличение при момчетата. Най-разпространените оплаквания сред българските юноши са изнервеност, раздразнителност и главоболие. Също така, наблюдава се повишаване на стреса, свързан с училището, спрямо 2014 г. 30% от 11-годишните са стресирани от училищните задължения са 30% и 45% от 15 годишните.

Българските юноши са на последно място по подкрепа, която чувстват, че получават от семейството си, като процентът варира между 32-46% в зависимост от пола и възрастта, става ясно още от изследването. Наблюдава се значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 55-63%. По отношение на подкрепата, която младите хора чувстват, че получават от приятелите си, България е на предпоследно място при 11-годишните и на трето място отзад напред при 13- и 15-годишните. Силна подкрепа чувстват едва 34-45% от юношите, като има значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 44% и 63%.

Едни от най-важните резултати за българските юноши, които докладът също разкрива, е че те са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. По-конкретно, българските юноши на 11 и 15 години се подреждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред участващите 45 държави. По употреба на алкохол през последните 30 дни българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на шесто място. Употребата варира от 13% при 11-годишните до 53% при 15-годишните. Редовно – всеки ден или веднъж в седмицата – пият 28.9% от учениците, което е съществено увеличение спрямо 2014 г., когато този процент е 16.4%. Също така, българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на второ място по напиване през последните 30 дни. Напивали са се 9% от 11-годишните, 13% от 13-годишните и 28% от 15- годишните.

Увеличение на напиванията спрямо 2014 г. има при 11-годишните и при момичетата. Употребата на канабис се изследва само при 15-годишните юноши, като България е на първо място с 19% при момчетата и 16% при момичетата. Наблюдава се повишение на употребата спрямо 2014 г., когато канабис употребяват 11% от юношите. България е на второ място при 15-годишните юноши, които са правили секс, с 37% при момчетата и 25% при момичетата. Докладът показва, че като цяло с увеличаването на възрастта на децата психичното благополучие намалява, като момичетата са в по-висок риск от влошено психично здраве в сравнение с момчетата. Сред 45-те страни, един от всеки четири юноши съобщава, че се чувства изнервен,раздразнителен или има проблеми със заспиването поне веднъж седмично. "Това, че все повече момчета и момичета в целия Европейски регион съобщават за лошо психично здраве – че се чувстват потиснати, изнервени или раздразнителни – е проблем за всички нас ", казва д-р Ханс Анри П. Клюге, регионален директор на СЗО за Европа. "Как ние реагираме на този нарастващ проблем, ще отеква в продължение на поколения. Инвестирането в младите хора, например като им се осигури лесен достъп до услугите за психично здраве, подходящи за техните нужди, ще доведе до троен дивидент: ще донесе здравни, социални и икономически ползи на днешните юноши, утрешните възрастни и бъдещите поколения", добавя той.

По отношение на храненето, ежедневната консумация на сладки неща и безалкохолни напитки,съдържащи захар, също подрежда българските юноши сред водещите държави, като 11-годишните заемат съответно трето и второ място. Ежедневно сладки неща консумират 31-41% отучениците, а безалкохолни напитки – 23-31%. В сравнение с 2014 г. обаче се наблюдава значително намаление на нездравословните хранителни практики, когато тяхното разпространение е било съответно 37-50% и 30-41%. Едва 25% от 11-годишните и 20% от 15-годишните юноши са достатъчно физически активни всеки ден. Нивата на общата дневна физическа активност намаляват спрямо 2014 г., което се дължи на значителното им понижение при момчетата.

"Клиника бг"