Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изберете правилното масло: всичко, което трябва да знаете от експертите в Мотул

04 юни 2020 12:24, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 3 години, брой четения: 1203
Изберете правилното масло: всичко, което трябва да знаете от експертите в Мотул

Изборът на моторно масло за по-стара кола - било то на 20 години или на 100 години, никога не е прост избор. Защо? Просто маслото, пък било то и на Мотул, точно както почти всяка друга част от автомобила, се предлага със всякакви съставки, можете да видите разнообразието от масла Мотул в Motornomaslo.bg. А модерните автомобили, с модерно устройство за вредни емисии и използване на горивото, само усложняват процесите на горене. Ако си купувате масло, ще трябва да отговорите на следните въпроси: Какъв вискозитет ми трябва? Колата ми се нуждае от „модерно“ масло? Какво е ZDDP и защо всички тези бутилки казват, че поддържа двигателя ми жив? Вярно ли е, че синтетичното масло ще навреди на автомобила? Не е ли всяко едно масло едно и също? Специалистите, които произвеждат Мотул масло отговориха на някои от най-важните въпроси. Разговаряхме с техническия директор на масла Мотул, Джоуи Кабрера. Той отговаря за получаването на правилното масло и неговото правилнo приложение. Той се съгласи да ни помогне да разсеем някои от най-разпространените митове. Ако никога не сте чували за Мотул, ще ви разкажем накратко кои са те? Започнали са през 1853 г., те отдавна са известни като първокласна марка масло и са първи в някои забележителни неща, като въвеждането на първата многоградна смазка през 1953 г. и първата полусинтетична смазка за автомобили през 1966 г.

 

Какво е ZDDP и защо има нужда от двигателя ми?

 

Първият ни въпрос за Джоуи беше kакво е ZDDP и защо моят двигател се нуждае от него? ZDDP означава цинков диалкилтиофосфат и е добавка против износване при високо налягане. Има и ZDTP, малко по-различна форма. И двете предотвратяват износването при търкане метал в метал - като всички тези части, намиращи се в двигателя. Ако някога сте виждали на пазара масло, съдържащо цинк, това е една от тези две добавки, които се рекламират. Както Джоуи обяснява: „Преди 30-те години петролът беше просто масло, в него нямаше модификатори и трябваше хората да се справят с много проблеми като остатъци от восък и чести смени на маслото. С течение на времето към базовото масло, като цинк, започнаха да се добавят повече добавки, за да помогнат срещу износването и да удължат дълголетието на маслото. “

Джоуи поясни: „Проблемът с цинка и добавките за високо налягане в маслото е, че те замърсяват.“ Той обясни, че в 70-те и 80-те години са били преустановени да се произвеждат обикновени масла, тъй като производителите се стремят да отговарят на постоянно променящите се стандарти за емисии. „През тези десетилетия имаше много объркване, тъй като количеството на добавения цинк намаляваше, но петролните компании не бяха задължително да поставят точните цифри там. Стандартите се променяха също толкова бързо, колкото и изискванията за смазване, така че беше бурно време. " Маслата Мотул следваха тези тенденции и се променяха заедно с променящите се изисквания. Това е и огромната причина днес да са едни от най-добрите на пазара. Както ще видите и в Motornomaslo.bg, маслата Мотул са пригодени за автомобили, мотори, имат и добавки Мотул, спирачни течности и трансмисия. Освен промяната на изискванията за вредни емисии, физическите изисквания на автомобилите също се промениха. По-новите двигатели разполагат с по-малко тежки интерфейси - например от твърди към ролкови повдигачи - и не се нуждаят от цинкови добавки толкова, колкото преди.

Така и маслата бяха актуализирани заедно със съвременните автомобили, но това не промени изискванията, които имат по-старите автомобили. Ако колата ви не е нова, шансовете да трябва да използвате масло с повече цинк, са доста големи.

Какво ще кажете за използването на по-тежко масло в износен двигател? Това е само помощна лента, но при определени обстоятелства може да бъде надежден начин за подобряване на налягането на маслото в двигателя.

 

Ами съвременните масла?

 

Най-просто казано, колкото по-нова е колата, толкова по-нов ще бъде стандартът за масло. Повечето съвети в тази категория се свеждат до едно: Ако се съмнявате, прочетете бутилката, преди да я излеете. Всяко масло ще изброява стандартите, на които отговаря на етикета. Маслата Мотул също са снабдени с цялата необходима информация на етикетите си.

Чудите се дали това 0W-20 масло наистина ще запази новата ви кола в безопасност? Отговорът е да: Въпреки че преминаването към по-леки и по-леки масла през последните години се ръководи предимно от стремежа към по-добра икономия на гориво, допустимите отклонения при производството са се засилили. Замяната на тези леки масла с масло от старата школа е ужасна идея.

Това означава ли, че обратното е вярно, а съвременните масла са лоши за класически автомобил? „Абсолютно“, казва Джоуи, „Докато съвременните масла все още имат известно ниво на ZDDP в тях заради свойствата си против износване, количеството е много, много по-ниско и със сигурност би съкратило живота на вашия класически двигател, независимо от това как използвате автомобила , Придържайте се към маслените сортове, които са направени за вашия конкретен автомобил. "