Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Висше училище по мениджмънт стартира уникална за Европа специалност

08 юни 2020 08:21, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 3 години, брой четения: 864
Висше училище по мениджмънт стартира уникална за Европа специалност

През новата 2020-2021 учебна година Висше училище по мениджмънт (ВУМ) стартира специалност по Кулинарни науки и технологии . Програмата е уникална за българския и европейски пазар и дава възможност за придобиване на висше образование – степен „Професионален бакалавър“.

Специалността комбинира знания и умения в три основни направления - кулинарни изкуства, хранителни технологии, бизнес науки и гостоприемство като предоставя задълбочени познания за храните, кулинарните процеси и науката, която обяснява тяхното протичане. Тя запознава студентите с принципите на здравословното готвене и функционалните качества на храните, развива тяхната креативност, дава им възможност да експериментират и създават нови ястия и вкусови преживявания и да прилагат авангардни техники на кулинарна обработка на храните. В допълнение, бъдещите специалисти придобиват компетенции в областта на икономика, маркетинг и управление на ресторанта, както и отлични чуждо езикови умения, което гарантира тяхната успешна реализация на българския и на международния пазар.

Иницирайки стартирането на специалността, Висше училище по мениджмънт отговаря на засиленото търсене на висококвалифицирани специалисти в сферата на гостоприемството не само в България, а и в цял свят. Статистиката в САЩ например сочи, че над 50% от работодателите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството отчитат като основен проблем на бизнеса си липсата на професионално подготвени кадри и декларират готовност за увеличение на заплащането и допълнителни социални придобивки за висококвалифицирани служители. Друго основно предимство е мултидисциплинарния характер на специалността, водеща до кумулативно придобиване на знания и практически умения от различни направления.

Специалността ще се изучава в кампуса на Висше училище по мениджмънт в Добрич, а практическите занятия ще се провеждат във високо технологични учебни кухни под ръководството на шеф-инструктори с богат опит от водещи ресторанти в Европа и Америка. Обучението включва дисциплини като Технология на храните и кулинарните процеси, Микробиология, Молекулярна кухня, Разработка и дизайн на храни, Иновации и креативност в гастрономията, Конкурентоспособност на ресторантския бизнес, Електронна търговия и много други иновативни курсове.

Програмата е адаптирана към нуждите на всеки студент чрез предлагане на разнообразни форми на обучение, достъпни такси, финансова помощ и възможност за валидиране на придобит опит в готварството и туризма. Подходяща е както за завършващи средношколци, така и за работещи в сферата на ресторантьорството, които търсят повишаване на квалификацията и конкурентоспособността си на пазара на труда.

Специалността Кулинарни науки и технологии дава уникална възможност за завършване на висше образование в областта на кулинарията в България на български език, а европейското приложение към дипломата отваря врати към кариерно развитие в различни точки по света. Нещо повече, Кариерният център към Висше училище по мениджмънт оказва съдействие за организиране за платен стаж в реномирани партньорски бизнес организации през летните месеци. Университетът си партнира с повече от 80 висококатегорийни ресторанти и ресторанти със звезди „Мишлен“ в Европа, за да предложи най-добрите възможности за практика на студентите си и да ги фокусира върху всеки детайл от реалното функциониране на ресторантьорския и кетъринг бизнес, формирайки у тях ценностите и уменията, които се изискват от бъдещите предприемачи и лидери в хранителната индустрия.