Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Съюз на международните превозвачи от шест държави срещу дискриминационни текстове в пакета за мобилност

08 юни 2020 10:23, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 224
........................................................

Съюз на международните превозвачи и индустриални организации от шест други държави с обща позиция срещу дискриминационни текстове в пакета за мобилност.

За премахването на разпоредбите в пакета „Мобилност“, свързани със задължителното събиране на камиони и шофьори в страните на регистрация, призова за обща позиция на организацията на транспортната индустрия от седем държави, включително Съюза на международните превозвачи в нашата страна. В писмо до членове на комисията по транспорт в Европейския парламент предприятията искат отмяна на двата противоречиви текста, които изискват водачът да се върне в страната, в която превозното средство е регистрирано, поне веднъж на всеки 4 седмици, независимо от местоположение. да се върнете в страната, в която е регистрирана компанията, поне веднъж на 8 седмици.

 

Ето позицията:

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАКЕТ ЗА МОБИЛНОСТ, РАБОТИ ДНЕС И ЗА БЪДЕЩЕ

Уважаеми членове на комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент,

Като организации и като сектор ние контактувахме с много от вас през последните месеци и години, които видяха предложението и обсъждането на пакета I. Мобилност. Вярваме, че това ще бъде последният ни призив към вас като членове на комисията по Транспорт и туризъм да направят необходимите промени в това важно законодателство, за да гарантират, че то е подходящо за целта и работи с целия сектор на автомобилния транспорт на ЕС, а не срещу него.

Кризата, с която се сблъскваме в момента, допълнително подчерта значението на автомобилния превоз в Европа. Докато много съграждани правилно следваха съветите да останат вкъщи и да бъдат в безопасност, колегите ни бяха на работа, като гарантираха, че веригите за снабдяване с храни и лекарства остават непрекъснати. Сега е моментът да демонстрирате същата солидарност, която ви показват европейските шофьори и превозвачите и да гарантирате, че пакетът за мобилност I няма поредица от нежелани и нежелани ефекти, които биха могли да изложат на риск работните им места и жизнеспособността на нашия сектор, в допълнение към отрицателното въздействие, което избухването на COVID-19 оказа върху индустрията за превоз на товари.

Ние изцяло подкрепяме първоначалните намерения на Европейската комисия при представянето на пакета за мобилност, включително намаляване на бюрокрацията и хармонизиране на правилата в целия ЕС. Но положителните промени, които Комисията се опита да направи в своето предложение, рискуват да бъдат изгубени поради драматичните промени, които са били направени оттогава. Позицията на Съвета на ЕС на първо четене в основата си противоречи на амбициите на Зелената сделка на ЕС да изисква връщането на превозни средства на всеки 8 седмици и срещу основните свободи на единния пазар, като изисква шофьорите да се връщат в родните си страни за почивка периоди, независимо дали желаят или не.

Вече имате последната възможност да се обърнете към тези проблеми във вашите гласове относно измененията в текста. Поради тази причина призоваваме членовете на комисията по транспорт и туризъм да гласуват за измененията, които подкрепят следните цели:

• Връщане на превозното средство - призоваваме за премахване на тази разпоредба. Задължителното връщане на превозното средство на всеки 8 седмици ще има драматично въздействие върху увеличаването на транспортните емисии в ЕС, като по този начин възпрепятства ЕС в дългосрочните му цели за постигане на 90 процента намаляване на транспортните емисии и неутралитета на климата до 2050 г. Според някои оценки почти половината от превозните средства, необходими за връщане в държавата-членка на установяване, биха могли да пътуват празни и това може да има огромно влияние върху трафика на граничните пунктове. Последните седмици ни показаха, че това е нещо, което не можем да си позволим. Освен това тази мярка е също прекомерно рестриктивна и дискриминационна спрямо периферните страни, включително островните региони, и ще постави в неизгодно положение транспортните компании поради географското разположение на тяхната държава-членка на установяване, като отново противоречи на принципите на Единен пазар.

• Връщане на водача - Ние подкрепяме измененията, които имат за цел да гарантират свободата на водача да избере къде да прекара седмичната си почивка. Налагането на конкретно място за връщане на водача нарушава основните свободи, гарантирани им като граждани на ЕС. Знаем, че целта на съзаконодателите беше да защитят свободата на водачите, но считаме, че тази идея не е напълно закрепена в настоящия текст.

Необходимо е също да се премахнат разпоредбите на пакета за мобилност, които създават объркване по отношение на избора на закон. Тези разпоредби се отнасят до мястото, където или от където обикновено се извършва работа. Допълнителните, изкуствени разпоредби, засягащи избора на правото на страните, не само ще ограничат възможността за извършване на транспортни операции до свързаните със страната на установяване, но и ще застрашат правната яснота по отношение на изискванията, свързани с упражняването на професията на кариерата.

Напълно осъзнаваме, че някои членове на Европейския парламент смятат, че първото споразумение не е най-добрият текст, но че е приемлив компромис. Ние обаче категорично не сме съгласни. Вече знаем, че ако пакетът бъде одобрен в сегашния си вид, няколко държави-членки възнамеряват да го оспорят в съда. Европейската комисия също публично заяви, че в зависимост от резултатите от оценката на въздействието, която понастоящем предприема, може да се наложи да изготви допълнително целево законодателство. Ние приветстваме тези усилия и освен това трябва да повторим, че нашият сектор не заслужава „приемлив“ компромис, срещу когото се противопоставят 1/3 от държавите-членки и голям брой членове на Европейския парламент в повечето политически групи. Сега, повече от всякога, се нуждаем от законодателство, което работи за всички европейци и защитава интересите на шофьорите, бизнеса и потребителите.

Това е време за единство, а не разделение.

Нека работим заедно за укрепване на Европейския съюз и единния пазар, като подкрепяме и не отслабваме правата и защитите, които той гарантира на гражданите и компаниите на ЕС.

Това е последната ви възможност да изработите пакет за мобилност, който работи, моля, вземете го.

 

Г-н Костас Кристофидес, заместник генерален директор, Кипърска федерация на работодателите и индустриалците (OEB)

Г-н Алин Крету вицепрезидент, Федерален оперативен оператор Romani de Transport (FORT)

Г-н Gábor Dittel Генерален секретар, Федерация на националните частни превозвачи - NiT Унгария

Г-н Mečislavas Atroškevičius Генерален секретар, Литовска национална асоциация на автомобилните превозвачи (LINAVA)

Г-н Кевин Дж. Борг, генерален директор на Малтийската търговска камара, предприемачество и промишленост

Г-н Мациеф Вронски председател, транспорт и логистика Polska (TLP)

Г-н Ангел Траков Председател на Съвета на директорите на Съюза на международните превозвачи - България

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com